Diagnosticarea bolilor imunologice la copii, îngreunată în România
Articol editat de Andrei Cretoiu, 22 noiembrie 2018, 17:15
Diagnosticarea la timp a bolilor imunologice la copii este îngreunată, în România, din cauza faptului că specializări ca imunologia şi reumatologia pediatrică nu există la examenul de rezidenţiat.
Medicul primar pediatru Alexis Cochino atrage atenţia că această situaţie le poate pune viaţa în pericol micilor pacienţi:
Vorbim de sute iar în unele boli mii de pacienți care umblă de la medic, la medic din cauza lipsei de specialiști și se chinuie mulți iar alții își pierd viața în acest proces. Este o specialitate nouă, mai ales în pediatrie, acesta ar fi un motiv, alt motiv ar fi că nu există rezidențiat pe specialitățile respective, adică imunologie pediatrică sau reumatologie pediatrică.
Pentru a face acestea trebuie să faci practic două rezidențiate, adică 10 ani, 1 de pediatrie și încă unul de imunologie sau reumatologie, ceea ce este cel puțin nedrept. Din păcate în facultate și în rezidențiate nu se învață nimic sau aproape nimic despre aceste boli. (Alexis Cochino)
Peste 300 de pacienţi cu artrită juvenilă – cea mai frecventă boală autoimună la copii – au fost diagnosticaţi în capitală, în ultimii cinci ani, iar specialiştii estimează că sunt peste 500 de astfel de cazuri la nivel naţional.
În România, există centre regionale dedicate bolilor imunologice la copii în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Târgu Mureş şi Constanţa.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.