Drumul Unirii pornește din Sighet
Un ceremonial militar și religios, care marchează cei 100 de ani de la adunarea populară din Sighetu Marmației în care au fost desemnați reprezentanții Maramureșului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918.
Articol editat de , 22 noiembrie 2018, 13:30
Oficialitățile județului și a municipiului Sighet au vorbit despre semnificația zilei de 22 noiembrie 1918, dar și despre evenimentele care au dus apoi la Marea Unire din 1 decembrie a aceluiași an.
În cadrul evenimentului s-au dezvelit două plăci comemorative. Una a fost amplasată pe Casa memorială Dr Ioan Mihaly de Apșa, alta pe clădirea fostului Consiliu Național Român din Sighetu Marmației. De asemenea la bustul academicianului Dr Ioan Mihaly de Apșa au fost depuse coroane de flori în memoria celui care a fost precursorul Marii Uniri.
La eveniment au fost prezenți primari și viceprimari din mai multe localități ale Maramureșului, care apoi au semnat pe rând un credenționar, asemănător cu cele aduse acum 100 de ani la adunarea populară de la Sighet.
Cei prezenți au putut apoi vedea defilarea Detașamentului de onoare și plecarea căruțelor trase de cai spre Alba Iulia, Drumul Unirii, cum a fost numit de organizatori.
Mai multe delegații din Sighet dar și din alte localități ale Maramureșului reconstituie drumul făcut de înaintașii noștri, acum 100 de ani când au mers spre Alba Iulia pentru a semna actul Marii Uniri, pe 1 Decembrie 1918.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!