Radio Cluj…la modă: Ia românească – obiect de fashion
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 22 noiembrie 2018, 10:28
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 22 noiembrie 2018, 10:28
Ne reîntîlnim astăzi pentru a depăna povestea unei celebre piese de îmbrăcăminte de factură sută la sută românească, iar aceasta nu este alta, decît celebra ie, sau cum i se mai spune peste granițele țării, The Romanian Blouse.
Mai veche decît toate piesele despre care noi am mai vorbit aici, originea sa se află în portul popular, sau tradițional, dacă vreți, românesc venit din negura istoriei, se pare de pe vremea civilizației Cucuteni.
În limba veche cuvîntul cămașă se folosea pentru a desemna piesa de îmbrăcăminte masculină, iar celei feminine i se spunea ie. Croiul și forma mînecilor, laolaltă cu cantitatea de broderie aplicată deosebeau ia de cămașa bărbătească.
Deși pare greu de crezut, probabil pentru noi, ia a ajuns să fie populară datorită purtării sale de către fețele domnești, mai întîi și nu de către țărănci. Doamnele de la curțile voievoizilor români purtau sub rochii de inspirații diferite, conform epocilor în care au trăit, ia bogat ornamentată și decorată pe manșete, plătci și gulere ce se puteau detașa pentru o mai ușoară întreținere a lor.
De sus în jos, ia a coborît cu toată bogăția sa în popor, iar femeile de la sate, din generație în generație au încercat să transmit meșteșugul decorării acestora, urmașelor lor. Regina Elisabeta a ajuns să impună doamnelor de la curte portul costumului popular dar cea care a promovat cu îndîrjire acest obicei nu a fost alta decît celebra regină Maria, despre care vom povesti data viitoare.
Dacă ați observat, cele mai dezirabile piese de îmbrăcăminte, sînt, în general simple, la fel ca și ia românească dar dețin o caracteristică care le face, cum spunea și Yves Saint Laurent- să nu aparțină unui anume moment al modei. Ia românească a fost motiv de inspirație pentru creatorul Paul Poiret, pentru Henri Matisse- influențat de o ie primită cadou din partea pictorului roman Theodor Pallady, pentru celebrul Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier și mulți alții.
Odată cu apariția subculturii hippy în plin avânt tehnologic și eliberator din toate constrîngerile, tinerii acelei perioade au fost bucuroși să descopere acest tip de bluză care trimitea la un soi de autenticitate crezută pierdută, un fel de reîntoarcere la rădăcinile și identitatea ancestrală a unui popor. Amintiți-vă de formația Phoenix din acea perioadă și la gustul muzical și vestimentar al epocii.
Un serviciu imens adus acestui frumos obiect de îmbrăcăminte românesc l-a adus asociația La Blouse Roumaine care a propus declararea zilei de 24 iunie drept Ziua Internațională a Iei, iar ia să fie considerată brand de țară. Din acel moment al anului 2013, româncele de pretutindeni s-au simțit mai aproape de casă purtînd bluza românească.
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.