Mai puţini ani de facultate, în România
Articol editat de Andrei Cretoiu, 23 noiembrie 2018, 15:23
Numărul anilor de studiu din învaţământul tehnic superior ar trebui să scadă de la patru la trei. Aceasta e concluzia Alianţei Universităţilor Tehnice din România, care reuneşte cele mai mari cinci universităţi de profil din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi.
Rectorii acestor instituţii au discutat, la Cluj, despre formula prin care ar trebui să se ajunga la trei ani de studii. Ei au anunţat ca in maximum şase luni vor elabora un raport complet în acest sens, pe care îl vor trimite Ministerului Educaţiei.
Rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Vasile Ţopa, a afirmat că, în prezent, studenţii se angajează încă din primii ani de facultate si îşi neglijezaîă studiile, tocmai pentru ca acestea sunt prea lungi. El a mai declarat că în România există un deficit de aproximativ 200.000 de ingineri, in condiţiile în care, la nivel naţional, termină anual 16.000 de absolventi.
Rectorul UTCN a mai arătat că deficitul forţei de muncă din domeniul tehnic se manifestă la nivelul întregii Europe, iar scăderea numărului anilor de studiu poate fi o soluţie pentru cresterea atractivitaţii universităţilor tehnice.
Mihai MIclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.