5 sfaturi pentru a reduce consumul de zahăr
Articol editat de cristina.rusu, 25 noiembrie 2018, 12:00 / actualizat: 26 noiembrie 2018, 9:03
Pe la începutul secolului XX, consumul de zahăr pe cap de locuitor se situa în jurul a 3 kg pe an. Peste nici 100 de ani această cantitate a crescut drastic, ajungând la 38 kg! E important să acordăm atenţie cantităţii de zahăr pe care o introducem în organism; şi nu doar atunci când suntem la dietă!
1. Renunţă la produsele zaharoase
În primul rând, încearcă să scazi consumul unor alimente precum ciocolata, prăjiturile sau produsele de patiserie. Nu e un sfat complicat, nu trebuie să citeşti pentru asta toate etichetele din supermarket. Bineînţeles, nu îţi vom spune să reduci consumul la 0. În weekenduri îţi poţi permite să trişezi cu o felie de tort, chiar vei vedea că ţi se va părea că are gust mult mai bun decât dacă te-ai delecta cu tort în fiecare zi!
2. Reducerea carbohidraţilor procesaţi
Carbohidraţii sunt foarte importanţi pentru funcţionarea organismului. Cei procesaţi însă conţin şi destul de mult zahăr. Aici se încadrează tot ce e preparat cu făină albă (paste sau pâine albă), dar şi orezul alb sau aluatul de pizza. Organismul va procesa aceste produse exact în acelaşi fel precum zahărul. Încearcă să cauţi echivalente sănătoase: făină integrală de grâu sau de ovăz, iar pentru prăjituri făină de migdale sau din castane.
3. Alimente procesate
Alimentele procesate sunt o sursă ascunsă de zahăr. Pur şi simplu nu ne gândim cât de mult zahăr se află într-un borcan de sos de paste cumpărat din supermarket, ori într-un sos de salată gata preparat. E bine să faci cunoştinţă cu etichetele produselor şi să urmăreşti cât zahăr conţin acestea. În loc de sos de salată, mai bine cumpără un iaurt, nişte usturoi şi condimente. Şi niciun borcan de sos de paste nu e mai bun decât cel pe care îl poţi pregăti chiar tu din roşii proaspete, ceapă, usturoi şi, din nou, condimente!
4. Atenţie la ce bei
Băuturile sunt o altă sursă ascunsă de zahăr. Să începem cu cele alcoolice, pe care organismul le descompune ca zaharuri. Bineînţeles, şi printre acestea se află unele mai bune şi altele mai puţin bune. Un pahar de vin roşu poate avea efecte pozitive pentru sănătate, spre deosebire de un cocktail încărcat cu siropuri, sucuri sau frişcă.
Cele mai multe sucuri de fructe din comerţ au o cantitate mare de zahăr adăugat (despre cele acidulate să nici nu vorbim). E bine de ştiut că nici variantele light sau 0 nu sunt mai bune pentru sănătate, pentru că acestea conţin foarte mulţi alţi aditivi.
5. Nu îndulci exagerat
Zahărul este de neocolit. Multora dintre noi ne place să pregătim câte o prăjitură, dar nu dăm înapoi nici de a pune o linguriţă sau două de zahăr în cafeaua de dimineaţă. Puteţi încerca tot felul de îndulcitori, dar din păcate aceştia au adesea un gust secundar deranjant. Cel mai bine e să nu renunţăm de tot la zahăr, dar să acordăm un pic de atenţie cantităţii pe care o consumăm.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.