Cămeșa tradițională, model de autenticitate
Articol editat de , 26 noiembrie 2018, 07:42 / actualizat: 1 decembrie 2018, 10:42
Portul tradițional este unul dintre cele mai importante elemente care dau autenticitate zonei Maramureșului. Una dintre piesele esențiale ale portului maramureșean e cămeșa. Cămeșa tradițională maramureșeană pentru femei era pe vremuri țesută în casă la război, împodobită cu modele de flori și elemente specifice fiecăriui sat, cusute cu mâna. În zilele noastre aceste elemente florale au suferit modificări, atât din punct de vedere al modelelor, cât și a modului cum sunt realizate.
Pe satele din zona Maramureșul istoric portul tradițional este purtat de fiecare membru al familiei, de la mic la mare. Femeile știu aproape toate să își confecționeze o cămeșă, iar cele care nu știu sau vor să învețe cer ajutorul femeilor mai bătrâne care practică acest meșteșug. Una dintre ele este Anuța Bilț din comuna Ieud, care coase cămeși de când se știe. Și nu doar cămeși.
Este căutată pentru talentul ei de femeile și nevestele tinere din sat. Le ajută să își facă singure cămeșa pe care apoi o vor purta apoi în zilele de sărbătoare.
A cusut cămeși de nu le mai știe numărul. Pe lângă asta, a confecționat mânecări pentru tinerii miri care trebuiau să le poarte în ziua nunții.
„Prima dată croiesc cămeșa după mărimea femeii. După ce e croită îi fac modelele pe pogmeți, adică modelele cu flori cusute cu mâna în diferite culori, cu verde, galben, albastru, roșu. După aceea îi fac curmăturile, adică încrețiturile la mâneci, față și spate. Apoi se fac și modele pe curmătură, pe încrețituri. Am făcut și cămeși pentru bărbați. Cămeșile de bărbați sunt numai albe, fără culori. Prima dată modelul se scrie pe pânză, apoi se coase cu mâna. Trebuie făcute găuri și tivite toate. Nu știu să vă spun de cât timp fac cămeși. De la 6 ani am început să cos, de când umblam în câmp cu vacile și mieii. ” spune Anuța Bilț din Ieud.
Munca pe un astfel de obiect vestimentar cere migală, necesită concentrare și pricepere, și poate dura câteva săptămâni.
Ioana Popovici
Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!