Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 noiembrie 2018, 12:00 / actualizat: 28 noiembrie 2018, 16:22
Secţia de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor – Complex muzeal inaugurează împreună cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, în data de 28 noiembrie 2018, o expoziţie intitulată Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari.
Expoziţia ce va fi deschisă la Chişinău, în sediul muzeului mai sus amintit, va putea fi admirată timp de peste trei luni. Este dedicată Centenarului Marii Uniri şi îşi propune să prezinte piese etnografice din Basarabia şi din Crişana, o vreme provincii ale României Mari, şi care au atâtea lucruri în comun:
Ceramica (vase de uz casnic), obiectele de mobilier ţărănesc, cele de uz cotidian, ştergurile, feţele de masă, ponevile, precum şi piesele de port popular (spăcele, poale, cojoace, sumane) sunt atât piese cu valoare utilitară pentru gospodăriile ţărăneşti din Crişana şi Basarabia, dar poartă cu ele o intrinsecă valoare artistică, o dimensiune estetică. Nu ai cum să nu remarci o simbolistică aproape unitară pentru cele două zone. Motivele cosmice, fitomorfe, zoomorfe ori antropomorfe, după cum şi motivele ornamentale abstracte (puncte, linii, figuri geometrice) le regăsim cu diferenţe specifice, dar având caracter unitar atât pe piesele din vestul României, cât şi pe cele din actuala Republică Moldova. Sufletul românesc e acelaşi oriunde ar trăi, dincolo de accidentele vremelniciei ori de vecinătăţi vătămătoare. Ornamentica artei populare româneşti dă dovadă, cu variabilele ei cu tot, de adevărul celor scrise de Ernest Bernea încă din 1941: «Elementul artistic este prezent mereu fără ca funcţiunea obiectului să o ceară. Casa, poarta, lingura, iia sau cana sunt împodobite cu motive alese dintr’o nevoie interioară, care nu e alta decât aceea de frumos. Ţăranul român trăieşte adânc necesitatea frumuseţii». (dr. Aurel Chiriac).
Expoziţia va putea fi văzută la Oradea începând cu luna aprilie 2019, când se va sărbători Centenarul eliberării oraşului şi judeţului de către armata română.
Redacția
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.