Păreri PRO și CONTRA despre miere, în școli
Articol editat de cristina.rusu, 27 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 27 noiembrie 2018, 7:59
După lapte, corn şi mere, un alt program destinat copiilor a fost votat în Parlament. Preșcolarii și elevii din ciclul primar vor primi gratuit, la grădiniță și la școală, miere polifloră.
Cantitatea promisă este de 350 grame lunar, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților.
Mierea va fi verificată de autorități periodic. Banii pentru program vor fi asigurați de Ministerul Agriculturii. Proiectul de lege inițiat de PSD a trecut cu 189 voturi „pentru”, 2 „împotrivă” și 75 abțineri. O lege similară a existat și până în 2015, când a fost suspendată, din lipsa finanțării.
Mierea este un îndulcitor mai sănătos decât zahărul, dar trebuie consumată cu moderaţie. Pentru copii este suficientă o linguriţă în ceaiul de dimineaţă, de câteva ori pe săptămână.
Ce spun nutriționiștii despre introducerea mierii în școli aflăm de la Oana Bucelea:
Copiii au nevoie de dulce, iar mierea este dulcele natural cu o valoare nutritivă foarte mare pentru aceștia. Îi susține și energetic, datorită valorii energetice. Știm cu toți că atunci când suntem răciți o linguriță de miere ne face bine. La diabet o linguriță două de miere de salcâm consumată pe zi nu face rău, deoarece conținutul de glucoză este foarte mic. Mierea care va intra în acest program este polifloră. (Oana Bucelea)
Pe de altă parte, apicultorii întrevăd o sursă de venit care să-i ajute să-şi dezvolte micile afaceri. Momentan se luptă pe piaţa internă cu mărfurile aduse din străinătate.
Despre beneficiile si introducerea mierii în școli ne explică unul dintre apicultorii sibieni:
Eu zic că poate fi benefică această miere pentru copii doar dacă vor fi selectate produse autohtone, deci miere românească. 90% din ce găsim în supermarchet, despre care din păcate lumea nu prea știe, este miere chinezească amestecată cu 10% miere românească pentru a ieși bine analizele. Dacă va fi introdusă în școli miere cumpărată de la marii procesatori, copii vor primii doar zahăr. Mai merită de precizat că mierea reprezintă doar 5% din ceea ce produce stupul. Celelalte produse cum ar fi polenul, propolisul, lăptișorul de matcă ar fi adevăratele alimente vii și cu ele se pot dezvolta frumos copiii. În școli poate fi introdusă miere în combinație cu propolis sau polen. (apicultor)
Copiii sunt foarte încântați de acest program, care speră ei să le îndulcească ziua de școală.
Cei mici așteaptă cu nerăbdare să primească miere:
„Ar fi foarte frumos să primim miere”
Reporter: Vei duce mierea acasă sau o vei mânca la școală?
„Aș mânca-o la școală, dar cred că aș duce-o și acasă.”
Reporter: Îți place mierea?
„DA, foarte mult! Ar fi perfect să primim, deoarece copiii ar putea să își îndulcească acasă ceaiul cu ea sau ar putea să o mănânce pe pâine.”
„Ar fi foarte bine deoarece am putea să o punem în lapte sau în ceai pe care să ni-l luăm cu noi la școală.”
Reporter: Este mai bine să primești un borcănel de miere decât un măr sau corn cu lapte?
„DA! Deoarece nimeni nu mănâncă acel corn cu lapte. Totuși, ar fi și un dezavantaj dacă primim în pauză acel borcan, deoarece dacă este din sticlă îl putem sparge”
Părinții sunt puțin mai sceptici. Unii se gândesc că cei mici pot face abuz de miere, ceea ce poate duce la un diabet, alții se gândesc la haine și rechizite pătate cu miere. De asemenea, celelalte programe desfăşurate în şcoli au probleme în fiecare an. Corn şi lapte ba sunt, ba nu sunt, mere nu primesc toţi, iar mâncarea caldă a rămas de 3 ani încoace la stadiul de program pilot, implementat în puține şcoli.
„Nu am niciun fel de părere, nici bună și nici rea, depinde ce va rezulta din acest proiect.”
Reporter: Credeți că va fi acest program în avantajul copiilor?
„Depinde cum va fi aplicat programul. Sunt programe care se intenționează a fi bune, dar ceea ce rezultă după este cu totul altceva.”
„Este foarte bine dacă le dă miere la copii. Este mai bine să primească miere decât corn sau lapte pe care copiii nu le mânâncă la școală.”
Reporter: Este o idee introducerea mierii în școală?
„Sincer nu, deoarece poate sunt copii care nu au voie să mănânce dulciuri. Poate sunt copii alergici sau poate că au diabet. Cred că ar fi trebuit consultați înainte părinții despre acest proiect.”
Potrivit statisticilor un român consumă 5-600 de grame de miere în medie pe an.
Radio Antena Sibiului