Coșuri de nuiele împletite de oamenii străzii. Terapie ocupațională pentru persoanele marginalizate
Articol editat de , 28 noiembrie 2018, 15:20
Un nou atelier de terapie ocupațională pentru persoanele defavorizate, și-a început activitatea în cadrul Asociației STEA din Satu Mare. Mai mulți tineri și părinții acestora, beneficiari ai proiectelor derulate de asociație, învață meșteșugul împletirii coșurilor de nuiele. Anul viitor, coșurile vor fi folosite pentru transportarea la domiciliile solicitanților a legumelor produse în grădina asociației.
După ce au învățat să cultive legume, în cadrul primului atelier de terapie ocupațională – care a avut ca finalitate amenajarea grădinii proprii a Asociației STEA, cu produse exclusiv bio – persoanele marginalizate cu care lucrează asociația, învață acum să fabrice coșurile din nuiele cu care legumele vor ajunge la beneficiari. Directoarea Cristina Bala:
Beneficiarii programelor noastre învață să să fabrice coșuri de nuiele, astfel încât anul viitor, produsele din grădina asociației să poată fi livrate doritorilor în aceste coșuri. Foarte mulți dintre sătmărenii care au comandat coșul cu legume pus la dispoziție de noi, au dorit ca și acesta – folosit până acum doar pentru prezentare – să rămână la ei. Începând cu anul viitor, clienții noștri vor putea cumpăra și coșul, nu doar legumele din el. (Cristina Bala)
Atelierul va fi organizat pe toată durata iernii, ca o alternativă pentru perioada când beneficiarii nu pot să lucreze în grădina asociației:
În prezent, în atelier lucrează doar zece persoane – tineri și părinți ai acestora, însă dorim ca începând cu anul viitor, numărul acestora să fie mai mare. Însă, acest lucru depinde de succesul pe care îl vor avea în continuare legumele noastre. (Cristina Bala)
La fel ca atelierul de terapie ocupațională prin horticultură, atelierul de împletit coșuri din nuiele face parte din proiectul Împreună pentru o viață mai bună, derulat de Asociația STEA. Grădina de legume a asociației este un succes, iar anul trecut peste 150 de sătmăreni au cumpărat produsele bio culltivate de persoanele marginalizate.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.