Radio Cluj…la modă: Regina Maria a României
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 29 noiembrie 2018, 11:00
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 29 noiembrie 2018, 11:00
”Poate de mine vă veţi aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt”, ultimele cuvinte ale reginei Maria.
Pentru că moda reprezintă o oglindă, de multe ori, înșelătoare a vremurilor, nu puteam să trec cu vederea faptul că săptămîna aceasta aniversăm 100 de ani de la Unire. Aș vrea să vă fac o mărturisire sinceră și vă spun, că în momentul cînd căutam imagini cu subiectul nostru de azi, am fost extrem de impresionată de patriotismul și iubirea de țară pe care acest personaj aparte din istoria noastră l-a avut pentru o țară adoptivă.
Dacă fiecare neam se laudă cu fashion-icon-urile sale, trebuie să fim bucuroși, nu doar, pentru acest aspect, pe care îl materializează personalitatea reginei Maria.
Regina Maria este nu în ultimul rînd, cea care și-a adus contribuția esențială la Marea Unire din 1918, făcînd lobby peste granițe din poziția privilegiată dată de genealogia sa aparte – nepoata reginei Victoria a Angliei,și fiica prințului Albert și a marii ducese Maria Alexandrovna a Rusiei. Împreună cu regele Ferdinand, a fost încoronată drept regina României întregite în cetatea Alba Iulia în 1922.
Printre meritele sale se numără și acela al promovării portului tradițional românesc la Curte în linia începută de soacra sa, regina Elisabeta. Maria avea să se bucure de frumusețea costumelor populare românești realizate, însă din materiale fine ca mătase, borangic și brodate cu fir metalic de aur și argint așa cum istoria costumului de curte consemnează despre soțiile domnitorilor. Coroana pe care a purtat-o pe cap regina Maria a fost inspirată din linia medievală cu inspirație bizantină a doamnelor de altă dată, cu precădere din coroana soției lui Neagoe Basarab, doamna Milița Despina. Pozele din epocă ne-o înfățișează pe regină și pe fetele ei, adesea înveșmîntate în straiele specifice portului popular, foarte elegante și exotice.
Moda, nu reprezenta, totuși ceva esențial în viața reginei, deși iubea mult bijuteriile. Un citat din jurnalul său dă seama despre modul cum aborda regina acest aspect:
Trebuie să-mi iau câteva haine, de de cinci ani nu mi-am mai reînnoit garderoba, numai că nu vreau să cheltuiesc prea mult, totul s-a scumpit atât de mult şi, desigur, toţi croitorii din Paris doresc să lucreze pentru mine şi să mă determine să aleg ceea ce nu vreau să am. Moda este imposibil de strâmtă, scurtă, fără mâneci, iar în ce priveşte rochiile de seară acestea sunt atât de decoltate cât îşi poate permite fiecare. Rochiile de seară sunt făcute din piese separate abia prinse între ele, care lasă braţele şi spatele complet goale şi, dacă e posibil, la fel şi picioarele, imposibil de purtat de o femeie cât de cât decentă, şi mai ales de o regină, fără anumite modificări.
Undeva citisem că ar trebui recunoscut la nivel oficial stilul vestimentar original al reginei, cam pe ideea stilului Victorian impus de bunica sa, nu mai puțin celebră. Poate nu este o idee rea.
Vă doresc zile pline de bucurii!
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.