Unii cotizează, alții beneficiază. Efectele asigurărilor sociale de sănătate
Articol editat de , 29 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 29 noiembrie 2018, 11:01
Zeci de sesizări sunt depuse lunar la Casa Județeană pentru Asigurări de Sănătate Satu Mare de către cetățenii care, deși contribuie la fondul asigurărilor sociale de sănătate, sunt nevoiți să achite contravaloarea anumitor servicii medicale.
Asistența medicală paraclinică – sau laboratoarele de analize medicale – și Recuperarea – adică procedurile de fizioterapie, sunt domeniile de asistență medicală campioane la numărul de sesizări.
Georgeta Pop, președinta Casei de Sănătate Satu Mare, spune că pentru aceste domenii, alocările bugetare prevăzute prin lege, sunt condiționate de criteriile care departajează furnizorii de servicii medicale, iar banii sunt puțini:
Banii sunt puțini și apar mereu furnizori noi, iar legislația actuală permite contractarea unor servicii medicale dacă aceștia îndeplinesc anumite criterii. Nu putem refuza furnizorii din zona privată, de exemplu, dacă aceștia îndeplinesc criteriile de departajare, doar pe motivul că bugetul este prea mic. Dar, cu cât sunt mai mulți furnizorii care încheie contracte cu CJAS, cu atât banii trebuie împărțiți în mai multe părți. (Georgeta Pop)
Pentru laboratoare, până în 31 octombrie au fost alocați puțin peste 7 milioane de lei, iar pentru Recuperare-Fizioterapie- 775.000 lei. Georgeta Pop precizează că doar aproximativ 25% din cifra de afaceri a laboratoarelor reprezintă sumele alocate de Casa de Sănătate, restul sunt bani plătiți de sătmărenii asigurați, care nu pot să aștepte programarea făcută abia peste două-trei luni.
În ceea ce privește serviciul de recuperare, banii – și mai puțini decât cei alocați laboratoarelor – se împart între furnizori, iar sumele mai mari ajung de regulă la cei ce corespund criteriilor de departajare.
Întrebați dacă au fost nevoiți să plătească anumite servicii medicale, sătmărenii răspund diferit, inclusiv că nu sunt asigurați, dar se descurcă:
– Da, am plătit de multe ori, pentru analizele medicale. Dacă laboratoarele nu au avut fonduri, am plătit.
– Sunt pensionar, dar ani de zile am plătit asigurări de sănătate. Și acum mă trezesc că, pe lângă că pensia e mică, trebuie să plătesc pentru analizele medicale.
– Nu am plătit. Am preferat să aștept când îmi vine rândul după programare.
– Nu am asigurare de sănătate! Când merg la medic ma descurc, că mă consultă oricum.
Din păcate, în România, sistemul asigurărilor de sănătate funcționează după principiul unii contribuie, iar alții beneficiază de banii noștri – spune președinta CJAS Satu Mare. Situația va rămâne neschimbată atâta timp cât va exista doar sistemul public al asigurărilor de sănătate:
Din fericire pentru unii, din nefericire pentru alții, noi funcționăm pe baza principiului solidarității, pentru că suntem Casa de Asigurări Sociale de Sănătate. Ceea ce înseamnă că unii contribuie, iar alții beneficiază de banii noștri, iar consecința este că rămânem fără bani pentru anumite domenii. Atâta timp cât în România nu va funcționa și un sistem privat al asigurărilor de sănătate, care să preia sarcina financiară pentru anumite pachete de servicii medicale de bază, vor exista nemulțumiri (Georgeta Pop).
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.