Cine a fost Sfântul Andrei, sfântul patron al Scoţiei?
Articol editat de cristina.rusu, 30 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 30 noiembrie 2018, 9:03
A fost un apostol viguros şi puternic, care a pescuit în apele din Galileea; atunci, cum a devenit Sfântul Andrei, sfântul patron al Scoției?
Unii cred că moaştele Sfântului Andrei au fost aduse în Scoția la câteva sute de ani, după moartea sa, la un nou centru religios creat la Kilrymont, care a fost apoi redenumit St. Andrew.
Alții cred că a fost numit sfânt patron al Scoției, după ce regele picţilor, Oengus II, a condus o luptă victorioasă împotriva germanicilor din East Lothian, în 832 d.Hr. Regele a crezut că a asistat la o intervenție divină, după ce a văzut norii albi, formând o cruce pe cer, în dimineața bătăliei. El a considerat că este o referire la crucea în formă de X, pe care Andrei a fost răstignit în Patras, Grecia. Această cruce a influențat drapelul St. Andrew, steagul oficial al guvernului scoțian, potrivit unei legende.
Michael Turnbull, autorul volumului ‘Sfântul Andrei – mit și identitate a Scoţiei’, a declarat că atât William Wallace, cât și regele Robert au făcut apel la Sfântul Andrei să-i îndrume în momente de mare restrişte națională. Crucea a fost pusă pe navele scoțiene și utilizată ca siglă a băncilor scoțiene, pe monede și sigilii scoțiene și expusă la înmormântările regilor și reginelor scoțiene, inclusiv cea a regelui Iacob al VI-lea și a mamei sale, Regina Maria, spune Turnbull.
Steagul își are locul în folclor, de asemenea, crucea fiind folosită odată ca semn pe șeminele din Scoția și părți din nordul Angliei, pentru a împiedica vrăjitoarele să coboare pe coș.
Influența Sfântului Andrei se extinde în întreaga Europă.
În Cipru, tradiția susține că a reușit să vindece orbirea, după ce a găsit un izvor tămăduitor în peninsula Karpas. El a găsit izvorul împreună cu însoţitorii lui, după ce au ajuns la țărm. Apa a fost folosită pentru a reda vederea căpitanului vasului, care nu vedea cu un ochi. O mănăstire și o capelă se află în apropiere de țărmul unde se spune că a ajuns Sfântul Andrei.
Sfântul Andrei este sfântul ocrotitor al României, unde, de asemenea, în jurul apostolului s-au ţesut o serie de tradiții și obiceiuri. În dimineața zilei de Sfântul Andrei, mamele adună ramuri de copaci și fac un mănunchi pentru fiecare membru al familiei. Cel al cărui mănunchi înfloreşte de Anul Nou va avea noroc și sănătate în acel an. Se spune că fetele ar trebui să pună sub pernă un fir de busuioc – sau 41 de boabe de grâu – în noaptea Sfântului Andrei. Dacă visează că le ia cineva înseamnă că se vor căsători în curând.
Sfântul Andrei este, de asemenea, legat de superstiții și obiceiuri privind căsătoria şi în alte țări. Se spune că în unele părți ale Cehiei, Ungariei și Slovaciei, numele unor potențiali soți sunt scrise pe bucăți de hârtie și puse în plăcinte. După coacere, prima care se ridică atunci când este pus într-un castron dezvăluie numele viitorului soț. Numele de viitori soți sunt, de asemenea, plasate sub pernă de fetele din Polonia, în noaptea de ajun.
Primul scos dimineața va dezvălui numele potențialului lor pretendent. Sfântul Andrei, ca sfânt patron al pescarilor, are, de asemenea, o influență deosebită asupra orașelor de coastă.
La Cape Santo Andre, în Portugal, unde se crede că Sfântul Andrei a păşit pe mal, fetele care vor să se mărite aruncă pietre pe acoperişul capelei. În ajun de Sfântul Andrei, pescarii fac un pelerinaj la capelă, pentru a-şi asigura un voiaj în siguranţă.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.