Filmul de weekend: Cele mai bune filme românești
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 decembrie 2018, 06:00
În zilele acestea, când aniversăm un secol de România, ne-am gândit să aruncăm un ochi înspre filmele românești care au scris istorie.
Pădurea spânzuraților este o ecranizare din 1964 a romanului omonim al lui Liviu Rebreanu. Regizat de Liviu Ciulei, a fost primul film românesc care a obținut o largă recunoaștere internațională. În anul 1966 a câștigat premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de film de la Cannes. Este o producție alb-negru de o valoare ce rezistă probei timpului și care l-a consacrat totodată și pe tânărul pe atunci Victor Rebengiuc. El interpretează rolul principal, cel al locotenentului Apostol Bologa. Regăsim în distribuție și alți actori mari ai filmului și scenei românești: Toma Caragiu, Ion Caramitru, Gheorghe Cozorici, Ștefan Ciubotărașu, Ana Szeles sau Gina Patrichi.
În urmă cu exact 50 de ani s-a lansat un alt film care figurează în orice clasament al producțiilor autohtone. Regia este semnată de Lucian Pintilie, una dintre cele mai puternice personalități ale cinematografiei europene, care, din păcate, s-a stins din viață în urmă cu câteva luni. Producțiile sale continuă încă să uimească și astăzi, iar Asociația Criticilor Români de Film a ales Reconstituirea ca fiind cel mai bun film românesc din toate timpurile.
La scurt timp de la lansare, filmul a fost interzis de regimul comunist român după ce a rulat puțin timp prin cinematografele de periferie și s-a dovedit un succes. A fost relansat abia după revoluție, în 1990.
Un film care a reușit însă să treacă de cenzură a fost Moromeții, regizat în 1987 de Stere Gulea. Celebritatea de care s-a bucurat acest film, în mod sigur și datorită rolului magistral făcut de Victor Rebengiuc, este greu de egalat. Și totuși, iată că la mai bine de 30 de ani, partea a doua a filmului, lansată în noiembrie 2018, se bucură de un succes incredibil.
Moromeții 2 cel mai mare succes de casă românesc din ultimii 25 de ani, în numai două săptămâni de la intrarea în cinematografe a fost vizionat deja de 120.000 de spectactori. Dacă nu l-ați văzut încă, mergeți neapărat, încă rulează și este de neratat. Veți admira, fără îndoială, imaginea sublimă realizată de Vivi Drăgan Vasile.
Orice listă, orice top este subiectiv și incomplet. Însă dacă vorbim despre cele mai bune filme românești dintotdeauna, nu putem să nu amintim de 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile. Regizat în 2007 de Cristian Mungiu, a fost recompensat cu numeroase premii internaționale, inclusiv Palme d’Or la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes.
Filmul dezbate un subiect tabu: dramele provocate de decretul anti-avort din perioada lui Ceaușescu. 4,3,2 a fost inclus în octombrie 2018 și într-un clasament realizat de BBC. Pelicula figurează pe locul 47 în lista celor mai bune 100 de filme străine din toate timpurile.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.