3 decembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi
Articol editat de cristina.rusu, 3 decembrie 2018, 13:04 / actualizat: 4 decembrie 2018, 17:24
Persoanele cu dizabilităţi sunt o minoritate în lume. Totuşi, gândindu-ne la faptul că este vorba de o minoritate care însumează, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproape un miliard de persoane din toată lumea, putem admite că este o minoritate copleşitoare.
Vorbim despre un miliard de oameni care nu se bucură de aceleaşi drepturi în societate precum semenii lor, care se confruntă cu obstacole atunci când vine vorba de transportul în comun, găsirea unui loc de muncă, dar şi participarea la viaţa socială şi politică. Iar dreptul de a participa la viaţa publică este ceea ce face ca o democraţie să fie stabilă şi consistentă.
Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este celebrată în fiecare an, în data de 3 decembrie.
A fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite începând din 1992, pentru a promova conştientizarea obstacolelor cu care aceste persoane se confruntă în viaţa de zi cu zi şi pentru a sărbători realizările înfăptuite de persoanele cu dizabilităţi. Este, tot odată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine în ceea ce le priveşte.
În fiecare an, Organizaţia Naţiunilor Unite stabileşte o temă pentru ZiuaInternaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. În acest an, în centrul celebrării se află crearea de oportunităţi reale pentru aceste persoane, pentru a le asigura o dezvoltare echitabilă, incluzivă şi sustenabilă.
Organizaţia Naţiunilor Unite a elaborat însă şi o strategie internaţională pentru a pune într-un cadru legislativ drepturile acestor persoane.
Convenţia pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi a fost ratificată de 153 ţări, printre care şi România (în anul 2010). Din acel moment, persoanele cu dizabilităţi pot sesiza, direct sau prin ONG-urile reprezentative, încălcări ale drepturilor lor sau acte naţionale de lege care le defavorizează.
În toată lumea, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este marcată prin evenimente, conferinţe, întâlniri care promovează incluziunea şi eliminarea prejudecăţilor faţă de aceste persoane.
În Cluj-Napoca puteţi asista astăzi, la ora 18.00, la spectacolul Talentul nu cunoaşte limite,
https://www.radiocluj.ro/2018/11/30/concert-pentru-sprijinul-studentilor-in-scaun-rulant-la-ubb/
Iar miercuri, 5 decembrie, 100 de tineri cu dizabilităţi vor urca pe scenă în cel mai îndrăzneţ proiect al trupei Modivo, Beyond disability.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.