100 de noi autovehicule electrice pentru transportul din Cluj-Napoca
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 3 decembrie 2018, 12:44
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 3 decembrie 2018, 12:44
Undă verde de la Uniunea Europeană pentru înnoirea parcului auto al Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca. Cererile de finanțare pentru achiziția a 100 de noi mijloace de transport în comun electrice au fost aprobate, iar autovehiculele vor ajunge în municipiu pe parcursul următorilor doi ani.
50 de troleibuze, 30 de autobuze electrice și 24 de tramvaie va cumpăra Primăria Cluj-Napoca din fonduri europene, după ce organismele de evaluare au aprobat cererile depuse pentru înnoirea parcului auto al CTP.
Licitațiile pentru toate aceste mijloace de transport au fost deja făcute, astfel încât, până în luna iulie a anului viitor, vor ajunge la Cluj toate autobuzele electrice.
Șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primărie, Ovidiu Cîmpean, precizează că furnizarea tramvaielor și a troleibuzelor se va face etapizat, până la sfârșitul anului 2020.
Au fost aprobate cererile de finanțare din fonduri europene pentru achiziția a 24 de tramvaie, 30 de autobuze electrice și 50 de troleibuze. Dorința noastră este să achiziționăm mijloace de transport ecologice, astfel încât, într-un timp relativ scurt, CTP să aibă în proporție de peste 75% autovehicule de transport în comun electrice. (Ovidiu Cîmpean)
Celor 100 de noi mijloace de transport în comun li s-ar putea adăuga alte 25 de autovehicule hibrid, un mixt între autobuze și troleibuze.
Asigurarea fondurilor pentru achiziția acestor mașini depinde însă de un accept din partea Ministerului Mediului, care va da un răspuns Primăriei în primele trei luni ale anului viitor.
Ovidiu Cîmpean arată că aceste autobuze – troleibuz care ar putea circula pe străzile din Cluj-Napoca sunt o premieră pentru România, dar sunt deja folosite în alte orașe europene.
Este vorba de o cerere de finanțare pe care am depus-o la Ministerul Mediului, pentru achiziția a 25 de autobuze electrice, dar care au și o tehnologie de troleibuz. Practic, ele au captatoare de energie care, pe acele tronsoane unde există linii de troleibuz, pot fi încărcate din mers, astfel încât să extindem durata din zi în care autobuzele pot fi folosite. (Ovidiu Cîmpean)
În cazul în care Ministerul Mediului va aproba finanțarea pentru aceste autobuze – troleibuz, Primăria Cluj-Napoca va demara licitația pentru achiziția lor.
Ovidiu Cîmpean apreciază că, dacă toate lucrurile merg bine, primele astfel de mijloace de transport în comun ar putea circula pe străzile din municipiu în a doua parte a anului 2020.
Cele 25 de autobuze cu captatoare de troleibuz sunt evaluate la aproximativ 24.000.000 de euro, dar, sigur, în funcție de ofertele pe care le primim la licitație, vom avea o sumă exactă. (Ovidiu Cîmpean)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.