Muzica reggae devine Patrimoniu Cultural Imaterial al UNESCO
Articol editat de cristina.rusu, 3 decembrie 2018, 10:22 / actualizat: 5 decembrie 2018, 9:45
Muzica reggae şi-a cucerit un loc pe lista comorilor culturale imateriale al UNESCO. Genul muzical, apărut în 1960 şi originar din Jamaica, celebru în întreaga lume datorită multor artişti, unul dintre cei mai importanţi fiind Bob Marley, a fost înscrisă pe lista Patromoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. Anunţul a fost postat pe contul oficial de Twitter al UNESCO.
Contribuţia sa la dezbaterea internaţională privind nedreptatea, puterea, dragostea şi umanitatea subliniază dinamicile care o fac să fie în acelaşi timp cerebrală, social-politică şi spirituală, explică pe site-ul său Agenţia culturală şi ştiinţifică a Naţiunilor Unite.
Muzica reggae îşi are originea într-o zonă culturală care a fost locuită de grupuri marginalizate, predominant în vest de Kingston. Muzica reggae din Jamaica este un amalgam de numeroase influenţe muzicale, incluzând primele forme muzicale ale ţării, cele din Caraibe, cele latine şi muzica din America de Nord. În timp, stilurile neo-africane, muzica soul şi rhythm şi blues-ul din America de Nord au fost încorporate în noul element, transformând treptat în Ska şi Rocksteady şi apoi în Reggae. În timp ce în stadiul incipient muzica Reggae era vocea persoanelor marginalizate, acum această muzică este interpretată şi apreciată de o mare parte a societăţii, inclusiv de grupuri cu diferite etnii şi religii, se specifică pe site-ul UNESCO.
Funcţiile sociale de bază ale muzicii raggae, care îl laudă pe Dumnezeu, nu s-au schimbat, iar muzica continuă să acţioneze ca fiind vocea tuturor oamenilor. Aşadar, cum s-ar spune în Jamaica: #OneLove!
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.