Cel mai mare proiect european derulat vreodată de o autoritate publică din Transilvania
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 4 decembrie 2018, 13:38 / actualizat: 4 decembrie 2018, 15:20
Cel mai mare proiect european derulat vreodată de o autoritate publică din Transilvania a fost câștigat de Compania de Apă Someș.
Societatea va beneficia de 355 de milioane de euro, din care va lega la rețea aproape toată populația județelor Cluj și Sălaj.
Proiectul de extindere a rețelelor de apă și canalizare prevede amenajarea a 1050 de noi kilometri de conducte de apă potabilă și reabilitarea altor 120 de kilometri.
De asemenea, rețeaua de canalizare va fi extinsă cu 308 kilometri, iar pe alți 70 de kilometri vor fi reabilitate conductele. De acest proiect urmează să beneficieze locuitorii din 174 de localități, 76 dintre acestea fiind din județul Cluj și 98 din Sălaj.
Consiliul Județean Cluj, cel care deține Compania de Apă Someș, a atras în acest an fonduri europene de peste o jumătate de miliard de euro, acestui proiect adăugîndu-i-se și un altul, pentru reabilitarea drumurilor.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, arată că la finalizarea investiției aproape toți locuitorii județului vor fi legați la rețelele de apă și canalizare, în condițiile în care, media în România abia depășește 50% din populație.
Prin această finanțare, care practic este cea mai mare din istoria Clujului, vom reuși că aproape 99 la sută din populația județului să fie racordată la rețeaua centralizată de apă și, de asemenea, aproximativ 97 la sută din populația județului să fie racordată la sistemul de canalizare.
Vorbim, de fapt, de creșterea calității vieții. Chiar dacă în alte țări problema alimentării cu apă a fost rezolvată de mulți ani, iată că în România doar 50 la sută din populație are acces la rețele de apă potabilă și un procent chiar mai mic este legată la o rețea de canalizare. (Alin Tișe)
Compania de Apă Someș a mai derulat până acum patru proiecte prin care a modernizat și extins rețelele de apă în județele Cluj și Sălaj. Prin toate acestea la un loc au fost atrase 330 de milioane de euro, adică mai puțîn cu aproximativ 25 milioane față de acest nou proiect câștigat.
Directorul general al Companiei, Călin Neamțu, asigura că, odată cu acest nou proiect, și problemele privind alimentarea cu apă a județului Sălaj vor fi definitiv rezolvate.
Vor fi peste 240.000 de locuitori care urmează să fie legați la rețeaua de apă potabilă, iar la canalizare se vor putea racorda peste 70.000 de oameni. Lucrările vor dura 60 de luni, noi sperăm să înceapă în cursul anului 2019, după derularea tuturor procedurilor de achiziție publică și autorizare. (Călin Neamțu)
Extinderea rețelelor de apă și canalizare din județele Cluj și Sălaj va începe cel mai devreme în a doua parte a anului 2019, după finalizarea tutruror licitațiilor. Durata investiției a fost estimată la 5 ani și jumătate, ceea ce înseamnă că acest proiect european va fi finalizat până în 2025.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.