Vinul magic, din struguri de gheaţă
Articol editat de Andrei Cretoiu, 4 decembrie 2018, 11:08 / actualizat: 7 decembrie 2018, 11:01
În podgoriile din Transilvania s-au recoltat în aceste zile, „strugurii de gheaţă”, aşa numiţii Eiswein, cum le spun nemţii.
Duminică, în ultima zi a minivacanţei de 1 Decembrie, la -10 grade Celsius, peste 300 de culegători au intrat pe cele 5 hectare de viță de vie cu struguri Traminer Roz, deveniți struguri de gheață, din podgoria Jidvei de la Tăuni, şi au cules aproximativ 20 de tone.
Vinul de gheață se face din struguri supramaturaţi într-o perioadă în care temperatura e de sub -0.5, -0.7 grade Celsius, având un conținut mare de compuși organici și minerali.
Potrivit studiilor, în 100 de ani, se obține vinul de gheață de cel mult 12 ori. La Jidvei, a fost pentru a doua oară când s-au recoltat struguri de gheață, în 20 de ani de producție.
Culesul viilor de pe Târnave, în acest an, s-a încheiat odată cu recoltatul strugurilor de gheață de la Tăuni.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.