Peste 200 de sibieni au participat la cel mai important eveniment sportiv adresat persoanelor cu dizabilități
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 decembrie 2018, 16:59
Peste 200 de persoane, de la copiii de 8 ani până la concurenți de 75, au participat la cel mai important eveniment sportiv adresat persoanelor cu dizabilități din Sibiu.
Este vorba despre a 5-a ediție a Gala Sportivă pentru Persoanele cu Dizabilități. Concurenții au participat la probe de gimnastică, ocolire obstacole și aruncare la coș. La finalul competiției toți participanții au primit tricouri, diplome și medalii.
În anul Centenarului Gala Sportivă pentru Persoanele cu Dizabilități a avut ca temă Unirea.
Cum li s-au părut probleme și dacă au mai participat și la edițiile din acest an am aflat de la o parte dintre competitori:
Nu am mai fost până în acest, iar privind probele nu am reușit să văd ce au făcut colegii mei care au concurat deja.
Este a treia oară când particip la Gala Sportivă pentru Persoanele cu Dizabilități, în celelalte ediții am obținut medalii de aur.
Reporter: Ai reușit să schimb câteva impresii cu ceilalți participanți? Cum ți se par?
Da, într-adevăr, unii participanți sau mai buni decât noi, iar alții mai au de învățat puțin.
Cei peste 200 de beneficiari ai centrelor din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, împreună cu susținătorii lor cei 25 de voluntari ai Facultății de Științe din cadrul Universității “Lucian Blaga” s-au bucurat, împreună, făcând sport. Am stat de vorbă cu câțiva reprezentanți ai centrelor, dar și cu oameni prezenți în public:
În fiecare an am participat, iar anul acesta am venit cu patru concurenți. Ne bucurăm pentru participare, pentru socializarea acestor persoane cu dizabilități, care sunt foarte discriminate.
Sunt foarte impresionat de ceea ce fac aceste persoane cu dizabilități. În urma primei interacțiuni cu aceste persoane, mi-am dat seama ce înseamnă viața cu adevărat. Ei sunt cei care ne ajută cu adevărat pe noi, și nu invers. Este extraordinar faptul că ei sunt aici și încearcă să dovedească că pot, ne dovedesc nouă că nu îi apreciem așa cum ar trebui.
Gala a fost precedată de 3 momente artistice susținute de elevii cu dizabilități din cadrul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu, beneficiarii Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională Mediaș și de artista Alina Bâca. Elena Stroe, consilier juridic al unuia dintre centre vine cu detalii despre momentul artistic susținut de persoanele cu dizabilități.
Grupul care l-am format pentru dans aparține Centrului de Integrare prin Terapie Ocupațională Mediaș. Noi am participat în fiecare an la Gala Sportivă. Nu este foarte greu de lucrat cu persoane cu dizabilități dacă tu dai exemplu. Dacă te vede pe tine ca și angajat că dansezi lângă ei, atunci se mobilizează și dansează și ei. Dacă doar stai și îi mobilizezi de undeva din culise nu o să îi poți mobiliza. Doar 8 persoane au participat la dans. Este vorba despre un dans sportiv pe o piesă care este acum în vogă, aleasă de persoanele cu dizabilități. (Elena Stroe)
Evenimentul face parte din cadrul proiectului „Activități Fizice Adaptate ca instrument de incluziune social.
Laura Nițu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.