Ascultă Radio România Cluj Live

Proiect de țară: Daniel David, profesor de psihologie clinică și psihoterapie la UBB Cluj-Napoca

Daniel David

Proiect de țară: Daniel David, profesor de psihologie clinică și psihoterapie la UBB Cluj-Napoca
Foto: Daniel David

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 decembrie 2018, 06:00 / actualizat: 5 decembrie 2018, 7:56

Cum văd personalitățile clujene viitorul României, în următorii 10 respectiv, 100 de ani.

Daniel David, profesor de psihologie clinică și psihoterapie (științe cognitive clinice) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca:

Pentru mine o Românie modernă ar trebui să fie o Românie care are un profil psihocultural foarte bine integrat în spaţiul vestic. Ori pentru a fi bine integraţi în spaţiul vestic, atributele psihoculturale fundamentale ar trebui să fie următoarele:

1. Oamenii să devină indivizi tot mai autonomi, astfel încât să înceapă să formeze grupuri sociale pe baza unor valori comune, pe baza unor interese legitime comune; nu pe bază de rudenie, cunoştinţe, prietenii.

2. Puterea socială ar trebui să fie cât mai distribuită: şi aici nu mă refer la puterea politică, ci la puterea socială, astfel încât să fie mai multe zone de putere în orice organizaţie, care să se controleze reciproc, ca nimeni să nu poată să devină autoritar la un moment dat şi să concentreze toată puterea.

3. Viitorul – şi incertitudinile aduse de acesta – ar trebui să fie percepute ca oportunităţi de dezvoltare, nu ca pericole care să ne genereze frică.

4. Comportamentul social ar trebui să fie tot mai mult controlat de recompense şi nu de pedepse. Dacă îl controlăm prin pedepse, iarăşi generăm frică şi atitudini defensive.

O Românie care ar avea acest profil: individ autonom, descentralizarea puterii sociale, controlul comportamentului social prin recompense, îmbrăţişarea viitorului şi a incertitudinilor ca oportunităţi, este o Românie modernă, care se va integra bine în spaţiul vestic, în consecinţă având impact pozitiv asupra nivelului de fericire şi calităţii vieţii oamenilor.

Dacă ne uităm la generaţii, generaţiile mai tinere (generaţia Z, milenialii, partea mai tânără a generaţiei X) are deja acest profil. Întrebarea este: stăm ca schimbarea să se producă de la sine, astfel încât aceste generaţii să ajungă treptat în poziţii de putere socială, în care să recoloreze profilul psihocultural al ţării? Sau facem ceva ca să putem produce această schimbare în termen de 3-5 ani? Observaţi că deja semnele există. Vedeţi ce s-a întâmplat şi la referendum, observaţi că tinerii au altă atitudine. Cine ar fi crezut că într-o ţară care se defineşte ca fiind tradiţională, cu oameni extrem de religioşi, referendumul va avea rezultatul respectiv?

Eu mereu am spus: profilul tradiţional al României încă există. Dar majoritatea nu este una dominantă. Are peste 50%, dar nu are o majoritate confortabilă, de 80-90%. Schimbarea e aici. Întrebarea este dacă se întâmplă peste 10-15 ani sau se întâmplă în 5 ani. (Daniel David, profesor de psihologie clinică și psihoterapie)

 

Ovidiu Moldovan / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete: