Culorile tricolorului românesc, în croiala unei cămeși tradiționale maramureșene unice
Secția de Etnografie a Muzeului Maramureșean, din Sighetu Marmației, a găzduit marţi, 4 decembrie, un triplu eveniment și anume expoziția de sculptură a artistului Ion Bledea, “CentenART”, respectiv expoziția de fotografie a muzeografului Vasile Timur, intitulată “Țara Maramureșului: patrimoniu trecut, prezent și viitor”.
Articol editat de Carmen Sas, 6 decembrie 2018, 06:00 / actualizat: 6 decembrie 2018, 9:53
Pe lângă siluetele sculpturilor și elocvența fotografiilor, s-a remarcat , în mod deosebit, o cămeșă tradițională femeiască, unică, achiziționată de Muzeul Maramureșean în anul 1976, din comuna Săpânța.
Cămeșa tradițională impresionează prin faptul că la bezerii de la umeri și mâneci, apar culorile drapelului national, motiv pentru care, în An centenar, reprezentanții muzeului au hotărât să o include într-o expoziție.
Nu este neapărat o cămeșă tipic săpânțenească, este o cămeșă mai mult din Valea Marei și Iza Inferioară, dar ceea ce ne-a atras atenția este faptul că la bezeri, la terminarea umerilor, la pogmată și pe umeri, este cusut manual tricolorul României. Este o piesă unicat, din colecția noastră de port popular, o cămeșă care probabil a fost confecționată imediat după cel de-al Doilea Război Mondial. Am dorit neapărat să o expunem, deoarece anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Uniri și fiind o piesă unicat, am ținut neapărat să fie expusă, a explicat Mirela Barz, șefa Secției de Etnografie a Muzeului Maramureșean.
Cămeșa tradițională maramureșeană a atras privirile iubitorilor de artă și de frumos, din Sighetu Marmației, care nu s-au abținut de la aprecieri.
O cămeşă femeiască de Maramureş, din tezaurul muzeului, este expusă suveran, în plină lumină, semn de frumuseţe necondiţionată. Gama ei cromatică plină de armonie şi linişte desfide orice împistreală ţipurită din făcăturile zise port popular de azi. În plus, are broderia măruntă cu tricolorul nostru, a descris-o poetul sighetean Marin Slujeru, prezent la eveniment.
Mihaela Botiz
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.