Petardele și artificiile, la control!
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 decembrie 2018, 13:20
Ca în fiecare an, în pieţe au apărut vânzătorii de petarde şi artificii. Interzise prin lege, acestea sunt nelipsite din arsenalul românilor care sărbătoresc „tradiţional” Revelionul. Poliţiştii sibieni au început şi ei controalele.
Pentru prevenirea comerțului ilegal și producerea de incidente, polițiștii din Sibiu fac controale până în luna ianuarie a anului viitor, în cadrul acțiunii ”Foc de artificii”. Polițiștii de la Arme și Muniții pregătesc razii în zona complexelor comerciale, a piețelor și târgurilor din județ pentru monitorizarea legalității comerțului cu artificii. În perioada sărbătorilor de iarnă de anul trecut, au fost întocmite 18 dosare penale pentru nerespectarea legii. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliției al Județului Sibiu, Elena Welter:
În perioada 19 noiembrie 2018- 7 ianuarie 2019 polițiștii acționează pe linia prevenirii, identificării și combaterii evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice atât de către persoanele fizice, cât și de către persoanele juridice. Conform datelor existente la nivelul Inspectoratului de Poliției al Județului Sibiu, în perioada sărbătorilor de iarnă 2017-2018 au fost întocmite 18 dosare penale pentru nerespectarea prevederilor legii 126/95 privind regimul materiilor explosive. Au fost certate 26 de persoane, retrase trei autorizații pentru deținere, transport și comercializare articole pirotehnice din categoria F1. (Elena Welter)
Potrivit evidențelor oficiale, la nivelul judeţului Sibiu sunt înregistrate în prezent 14 persoane juridice pentru deţinere, transport, folosire şi comercializare de articole pirotehnice – 4 în Sibiu, 6 în Mediaş, 1 în Ocna Sibiului, 1 Avrig şi 2 în Șelimbăr. Viorel, unul dintre comercianții sibieni ne explică la ce să fim atenți când cumpărăm artificii.
Este o gamă foarte mare de artificii periculoase, clasele F2, F3, F4. Nu aș putea eu să zic că nu ai voie de un anumit tip sau altul. Nu ai voie nimic dintre acele tipuri de artificii. Normal toate artificile și petardele sunt periculoase. În această perioadă puteți cumpăra artificii doar de la magazine autorizate, care au clasificare pe ele și un certificat de conformitate. Prețul lor pornește de la 5 lei și poate ajunge până la 50 de lei bucata pentru cele din clasa 1. Aceste sunt vulcan, titirez, jerbe cu scântei, artificii de pom sau fumigene. Toate artificile din clasa F1, cumpărate din magazine autorizate se pot comercializa pe tot parcursul anului pentru diverite evenimente, petreceri. (Vio, comerciant artificii)
Cu toate acestea, o parte dintre sibienii cu care am stat noi de vorbă spun că sărbătorile sunt frumoase, chiar dacă nu folosesc artificii.
- Din punctul meu de vedere, artificile și petardele sunt spectaculoase în special, în momente precum, Crăciunul, Anul Nou. Totuși, trebuie avută mai multă grijă când le folosim mai ales dacă ajung pe mâna copiilor sau dacă avem animăluțe în casă. Din experiență vă spun că un animăluț de companie nu suportă prea bine suntele produse de petarde sau de artificii. Dar folosiți-le cu grijă.
- Nu sunt de accord cu acestea deoarece sunt poluante mediului și reprezintă un pericol atât pentru oameni, cât și pentru bunurile acestora. Deși, este un fenomen frumos care atrage multă lume, totuși aș reduce din numărul lor și din excesul care se face.
- Nu, nu folosesc petarde sau artificii și nu le văd rostul decât în cadre autorizate și folosite de către persoane autorizate.
Prețul artificiilor pleacă de la câteva zeci de lei si poate ajunge până la câteva mii.
Laura Nițu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.