Concert al tinerilor cu sindrom Down, la Cinema Mărăşti
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 decembrie 2018, 13:55
Cea de-a IX-a ediţie a concertului de colinde Flori dalbe, susţinut de tineri clujeni cu sindrom Down, va avea loc în această seară. Evenimentul, organizat de Asociaţia Down – Centrul Educaţional Raluca, are scopul de a scoate în evidenţă potenţialul pe care îl au persoanele afectate de această condiţie.
Am stat de vorbă cu directorul şi fondatorul asociaţiei, Nela Adriana Avram, despre concertul din această seară, dar şi despre importanţa ca aceşti tineri cu sindrom Down să primească o şansă prin educaţie:
Nela Adriana Avram: Concertul se află la a IX-a ediţie. Am înfiinţat această asociaţie în 2010 şi deja în primul an am sărbătorit cu un concert de colinde (pe atunci doar la primăria de cartier). În fiecare an am crescut câte puţin, iar în momentul de faţă am ajuns să colindăm şi în limba engleză. Începând cu 2016 am găzduit, împreună cu Aiesec Cluj, studenţi voluntari din toate colţurile lumii. Aceştia i-au învăţat pe tinerii noştri câteva noţiuni de limbă engleză.
Andrea Nagy: Câţi tineri sunt în momentul de faţă la Centrul Raluca?
Nela Adriana Avram: Avem 10 beneficiari activi, toţi vor participa la concert. Mai avem 4 tineri înscrişi, dar care, din cauza distanţei, nu reuşesc să ajungă la activităţi.
În viaţa celor cu sindrom Down au apărut şi îmbunătăţiri. Se mai întâlnesc greutăţi de comunicare şi de integrare, dar lucrurile merg în direcţia bună. Uneori părinţii nu se luptă suficient pentru ca aceşti copii să termine măcar o şcoală specială. Pentru că există programe care presupun cursuri de formare profesională, pe care ei nu le pot accesa pe considerentul că nu au minim 8 clase.Noi am făcut curs de formare profesională pe lucrător în comerţ, peisagist, web design. Dar m-am întâlnit cu această situaţie: nu au putut fi înscrişi, pentru că nu au nicio zi de şcoală. În zilele noastre, părinţii tineri care au copii cu sindrom Down au foarte multe exemple de bune practici. Noi însă, când am avut-o pe Raluca, nu am avut nici acces la informaţie! Avem situaţii în care, oricât s-a zbătutmama, persoana cu sindrom Down a avut prima zi de şcoală la înfiinţarea acestei asociaţii, la vârsta de 32 de ani. Nu este normal. Vorbim mult despre şanse egale, dar unde sunt acestea? Într-adevăr oamenii aceştia asimilează mai încet, dar trebuie să găsim modalităţile prin care să aibă şansa la şcolarizare.
Andrea Nagy: Ce vârstă au cei care vin la acest centru?
Nela Adriana Avram: Vorbim despre oameni cu vârste cuprinse între 26-48 de ani. Activităţile sunt bazate în primul rând pe dezvoltare de viaţă independentă. Suntem un centru educaţional (legislativ ne-am dat acest nume), dar noi suntem o casă de tip familial, în care oamenii cu nevoi speciale învaţă să trăiască, să se descurce singuri.
Concertul de colinde Flori dalbe va avea loc astăzi, 7 decembrie, la Cinema Mărăşti (tradiţionala noastră casă de colinde), de la ora 17.50. Îi aşteptăm pe toţi cei care iubesc tradiţiile, care vor să simtă spiritul Crăciunului şi se simt fericiţi pentru că se apropie sărbătorile.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.