Proiect de țară: Prof. dr. Ioan Ștefan Florian, neurochirurg clujean
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 decembrie 2018, 06:00 / actualizat: 7 decembrie 2018, 11:40
Cum văd personalitățile clujene viitorul României, în următorii 10 respectiv, 100 de ani.
Prof. dr. Ioan Ştefan Florian, primul neurochirurg român în top 5 mondial:
Astăzi mi-e puţin greu să vorbesc despre o perspectivă de viitor foarte roz. Fiind însă un moment aniversar, un moment de sărbătoare, cred că ar trebui să încercăm să privim cu optimism în viitor. În primul rând, nu aş vrea să vorbesc peste 100 de ani, pentru că acum 100 de ani ne bucuram că ne-am născut. Aş vrea să vorbesc într-o perspectivă mai apropiată şi mi-aş exprima speranţa că în următorii ani vom reuşi să reaşezăm valorile la locul lor. Dacă vom şti să apreciem cu adevărat ceea ce contează, nu numai din punct de vedere material, ci şi moral, cultural, artistic, sportiv – ca să nu vorbesc de cel al educaţiei -, cred că avem o şansă. În primul rând ar trebui să începem cu reaşezarea valorilor în educaţie. Trăiesc încă sub imperiul meciului de ieri seară: în care am câştigat, dar ce folos?… Uitaţi ce înseamnă educaţia: un om de geniu a luat o grupă de copii şi a făcut din ea un proiect; de care astăzi ne bucurăm şi sperăm să putem răzbate, să ne aducă bucurie. Asta înseamnă educaţie. Cu asta trebuie să începem: să luăm copiii, să le explicăm care sunt valorile, să îl formăm în spiritul acestor valori, al bunului simţ, al preţuirii celui de-aproape, al conştiinţei că lucrul bine făcut rămâne, al devotamentului, al dăruirii şi al sacrificiului. Şi atunci vom avea nu „o ţară ca afară”, ci o ţară cum alta nu e. Dacă vom şti să preţuim educaţia şi vom investi în educaţie, vom avea tot. Educaţie înseamnă şi a trăi frumos, a trăi sănătos.
Sigur, trebuie făcute investiţii multe şi în sănătate. Dar dacă vom şti să educăm oamenii să trăiască frumos, să trăiască sănătos, să aibă respect faţă de viaţă şi de sănătate, vom avea nevoie de mai puţine investiţii în sănătate, în spital. De aici trebuie pornit. Întâi să ne schimbăm pe noi, să reaşezăm valorile, nonvalorile să le punem deoparte, să ne stabilim nişte repere. De ce n-ar putea fi la nivel naţional un asemenea concurs de proiect de ţară? Şi un grup de înţelepţi (pentru că avem şi înţelepţi din aceştia) să selecteze acele 2-3 proiecte care să poată fi supuse votului populaţiei. Să separe ei balivernele, neghiobiile, minciunile de lucrurile realizabile, fezabile şi valabile pentru viitorul unei ţări. Iar aşa-zişii lideri politici, care să fie lideri de proiect, să-şi prezinte proiectul de ţară, astfel încât să-l înţeleagă toată lumea. Spunea Einstein: „Dacă nu poţi să explici teoria ta unui copil de 6 ani, înseamnă că tu nu ai înţeles nimic.” Aşa că orice proiect de ţară poate fi explicat, poate fi prezentat; şi apoi putem vota proiecte de ţară.
Până atunci însă sper că ne vom maturiza şi politic şi ca mentalităţi; că vom înţelege că în acest fel în care astăzi ne desfăşurăm viaţa politică şi viaţa socială nu putem răzbate, nu putem ajunge foarte departe. Dacă nu ne deşteptăm, peste 100 de ani mi-e teamă că nu vom vorbi despre un proiect de ţară, ci probabil despre diferite proiecte ale altora despre principatele române. Cred că este momentul la 100 de ani să ne întoarcem puţin în trecut, să vedem ce au gândit cei care au construit acum 100 de ani un proiect atât de măreţ, să învăţăm de la ei şi să încercăm să păstrăm acel spirit pentru următorii 100 de ani.
Sursă foto: Goodnews.ro
Ovidiu Moldovan / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.