Proiect de țară: Ioan Ovidiu Sabău, managerul general al echipei Universitatea Cluj
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 decembrie 2018, 06:00
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 decembrie 2018, 06:00
Cum văd personalitățile clujene viitorul României, în următorii 10 respectiv, 100 de ani.
Ioan Ovidiu Sabău, fost component al echipei naționale de fotbal, antrenor și actualmente, managerul general al echipei Universitatea Cluj:
În primul rând trebuie să fie oameni capabili care să investească în infrastructură, fără infrastructură nu ai cum să faci. Pe lângă faptul că se pot face altele, cele care există arată groaznic. Aici e vorba de a fi harnic, pentru că se spune că omul sfinţeşte locul. Trebuie ca şi cele care sunt să fie întreţinute aşa cum trebuie.
Înainte, toţi preşedinţii de club erau foşti fotbalişti, care au făcut ceva în fotbal. La fel şi antrenorii, erau un model pentru cei tineri. Ori noi am eliminat astfel de modele. Chiar le invidiem şi nu vrem să stea în preajma noastră, pentru că devin incomozi: se pricep şi nu putem să-i comandăm. Nu putem să-i manipulăm, pentru că e normal: cei care se pricep au şi personalitate. Cei care nu se pricep sunt obedienţi şi stau foarte bine pentru un salariu. Acesta este de fapt scopul, ca omul să lase ceva în urma lui.
Înainte cei care antrenau erau oameni care iubeau copiii, ştiau să facă o selecţie, aveau un ochi format. Acum, am fost la cluburi unde şoferul nu ştiu căruia din politic era antrenor. Cu şlapi în picioare, nici măcar ghete de fotbal sau pantofi de sport! Cu toate că există mulţi tineri care se îndreaptă spre fotbal, chiar foarte talentaţi.
Pe unii îi supără când dau exemplul acesta, dar Hagi e e unicul care a reuşit să rezolve această problemă: să ne arate că sunt copii talentaţi, iar dacă avem grijă de ei devin foarte valoroşi. El ne-a arătat, dar noi nu acceptăm ca un astfel de om să vină şi să facă ceva, nu ne place să-l dăm ca exemplu. Avem foarte mulţi oameni valoroşi, dar care nu sunt scoşi în evidenţă. Şi ies în faţă în schimb aceste modele care sunt foarte nocive pentru societate, pentru copii.
Fiecare club are această posibilitate, să creeze condiţii pentru copii. După care, preocuparea trebuie să fie să umble şi să găsească copii: în şcoli, la ţară. După care trebuie să înceapă să-i antreneze, antrenament urmat de o altă selecţie. Acei antrenori trebuie să comunice foarte mult cu prima echipă, să existe acest interes comun de a-i promova. Obiectivul meu ar fi ca la fiecare club, minim un jucător de 17 ani să fie promovat. Şi de fiecare dată am reuşit să promovez aceşti tineri, deci se poate. Şi fiecare în domeniul lui să facă cât mai bine meseria. Pentru că doar aşa se poate perfecţiona să devină mai bun. Dacă el e conectat pe responsabilitatea pentru care este angajat, să fie tras la răspundere. La noi toţi vor să facă de toate, dar numai unii răspund. Restul întotdeauna au soluţii, dar nu răspund de nimic.
La nivel de naţională: suntem în grupa C şi probabil acolo vom rămâne. Cât de mult reuşim să ne conectăm pe aceşti tineri under 21, ar fi un lucru extraordinar. Nu e voie să-i pierdem pe aceşti jucători. Şi dacă i-am pierdut înseamnă că încă odată ne-am arătat lipsa de valoare.Pentru că sunt foarte talentaţi, deci trebuie să fie un plan foarte clar de a-i ajuta, de a-i împinge de la spate, de a le da încredere acestor tineri. E nevoie ca acest grup să fie împreună, să joace împreună pentru Europene, pentru că s-au calificat. Şi atunci dacă sunt împreună şi joacă împreună, îşi vor perfecţiona automatismele şi pot să gândească chiar la mai mult. Chiar să fie între primele 4 echipe din Europa, e posibil lucrul acesta.
Marele merit este că a venit această regulă, în care trebuie să foloseşti un under 21 neapărat în prima ligă; la fel, 3 jucători în liga a III-a. Este foarte benefic, pentru că noi nu avem curajul şi atunci trebuie să ne oblige cineva. Cam aşa e toată societatea: când ne obligă şi când sunt reguli foarte clare, facem treaba foarte bine. Aceşti jucători tineri trebuie împinşi de la spate. Pentru că toţi jucătorii tineri care au ajuns în generaţia de aur (şi nu numai), toţi au fost împinşi de la o vârstă foarte fragedă, au fost ajutaţi. Nu întâmplător au apărut în perioada respectivă atât de mulţi jucători talentaţi: erau promovaţi în Liga I la 16-17 ani, nu mai vorbesc de Liga a II-a. Dar ce nivel era în perioada respectivă! Ce e astăzi în Liga I, cu mici excepţii, ar fi fost în Liga a II-a.
Federaţia trebuie să se concentreze şi pe divizia a III-a, unde te poţi duce să vezi ce vestiare, ce teren, ce atmosferă de fotbal este. La divizia B la fel.
Eu personal în echipa naţională aş băga foarte mulţi jucători tineri: să capete experienţă, să joace la nivel de seniori. Părerea mea e că s-a sacrificat o perioadă care putea fi folosită mult mai bine. Adică aceşti tineri talentaţi trebuiau să joace mult mai mult cu seniorii. Pentru că pasul este uriaş, de la tineret la seniori e o diferenţă foarte mare. Aş fi gândit un pic în viitor în acest sens: cu riscul de a nu avea rezultate, dar de a ajuta aceşti tineri foarte talentaţi. (Ioan Ovidiu Sabău, managerul general al echipei Universitatea Cluj)
Ovidiu Moldovan / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.