Urmașul lui Iuliu Maniu a ajutat aproape 200.000 de vieți
Andrea Nagy: Cum a început acest proiect al Policlinicii fără plată?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 9 decembrie 2018, 06:00 / actualizat: 9 decembrie 2018, 8:52
Ioan Boilă: În urmă cu 24 de ani, în jurul unei mese eram vreo 10 prieteni, toţi medici. Era atunci efervescenţa aceea mare, după 1994. Iar unuia i-a venit ideea: „Haideţi să facem o policlinică fără plată!” Majoritatea au spus: „Nu se poate, că nu avem nimic.” Din întâmplare am avut un apartament cu 4 camere, în Mănăştur. Şi am început: fără niciun leu, fără niciun scaun, am lansat acest zvon, că se face policlinică fără plată. Vă spun: au început să curgă camioanele cu tot felul de mobilier, cu aparatură. S-au înscris peste 100 de medici voluntari la această policlinică. A fost o efervescenţă extraordinară. Era o îmbulzeală nemaipomenită, în coridor nu se putea trece. Şi atunci episcopia ne-a concesionat acest teren pe care suntem azi, cu condiţia ca în clădirea care se construieşte să nu se facă decât caritate. Lucru care s-a şi făcut.
Andrea Nagy: Cât de mult din optimismul acelor vremuri de început consideraţi că s-a concretizat în policlinica de astăzi?
Ioan Boilă: Entuziasmul a rămas; pentru că sunt multe caracteristici ale acestei policlinici, cea mai importantă fiind voluntariatul medicilor. Şi-a dovedit demnitatea şi generozitatea acest corp medical clujean. Astăzi sunt 36 de medici specialişti care lucrează gratuit în această policlinică. De la începutul existenţei noastre au fost 190.000 de servicii medicale pe care le-am oferit. În acest an au fost 5858 de servicii medicale. Acest lucru dovedeşte într-adevăr entuziasmul acestor medici care vin şi lucrează gratuit.
Andrea Nagy: Dumneavoastră sunteţi nepotul lui Iuliu Maniu, nu-i aşa? În legătură cu bunicul dumneavoastră, care este amintirea despre care aţi putea spune că v-a însoţit în viaţă?
Ioan Boilă: El era un exemplu viu de corectitudine şi de patriotism, de entuziasm. Eram la Sibiu, iar Maniu era la noi; dar în clipa aceea nu era acasă. Sună cineva la poartă: era poştaşul, cu o telegramă. Telegrama era a lui Filderman, şeful comunităţii evreieşti. Eu am citit telegrama: „Vă mulţumesc, domnule Maniu, pentru intervenţia dumneavoastră, care a salvat mii de vieţi de evrei”. Ce se întâmplase? Prigoana în Ungaria a început. Antonescu a dat ordin ca cei care fugeau şi treceau graniţa să fie prinşi şi daţi înapoi, deci daţi la moarte. Maniu a aflat acest lucru şi, împreună cu tatăl meu, s-a dus la Antonescu. La rugăminţile lui Maniu, Antonescu a dat ordin să fie luaţi toţi cei care fug din Ungaria, duşi la Constanţa şi puşi pe vapor, spre Palestina. Este un gest care mi-a rămas, care arată nobleţea de suflet a lui Maniu şi faptul că el a făcut caritate.
Andrea Nagy: Dacă tot se vorbeşte în această lună despre voluntariat, cum ar putea să ajute clujenii care beneficiază de serviciile Policlinicii fără plată?
Ioan Boilă: O caracteristică a noastră este că niciodată nu am făcut niciun fel de discriminare, am primit pe toată lumea. Cei care au posibilitatea de a fi îngrijiţi de un specialist în altă parte dar vin la noi totuşi, au posibilitatea, în cutia milei, să pună o donaţie. Noi acum suntem într-un moment mai dificil, pentru că am avut timp de aproape 4 ani un ajutor, iar acest ajutor a încetat în această vară. Suntem în căutarea unui sponsor care să ne ajute.
Andrea Nagy: Cu toate aceste dificultăţi financiare, Policlinica va încerca să-şi continue activitatea?
Ioan Boilă: Da, sigur. Mai avem nişte rezerve, deocamdată nu se pune problema unei desfiinţări.
Sursă foto: TVR Cluj – Fără prejudecăți și Fundația Familia Sfântă
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.