Incluziv: Banca de voce redă identitatea celor rămaşi fără glas
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 decembrie 2018, 12:00
Un serviciu de conservare a vocii a fost pus la dispoziţia locuitorilor din statul american Minnesota. Banca de voce, disponibilă datorită muncii unei universităţi locale, le va oferi ajutor celor care îşi pierd vocea ca urmare a unei afecţiuni sau a unei dizabilităţi.
Mai mulţi locuitori ai statului american Minnesota au început să-şi înregistreze vocea, într-un program derulat în parteneriat de universitatea locală şi de ONG-uri dedicate persoanelor cu dizabilităţi. Vocea înregistrată a fiecărei persoane urmează să servească drept bază pentru un sintetizator vocal personalizat, atunci când aceştia nu vor mai putea vorbi.
Dacă vocea ta nu sună aşa cum eşti obişnuit, acest lucru va avea un impact negativ asupra abilităţilor tale sociale. Mereu vei simţi ca şi cum ai fi pierdut o parte din tine, spune Jolene Hyppa Martin, cercetător al limbii şi vorbirii de la Universitatea Minnesota-Dulut.
Universitatea oferă acest serviciu în mod gratuit, iar o organizaţie nonguvernamentală achită costurile elaborării vocii sintetice.
Judy Bernhardt, în vârstă de 64 de ani, a fost diagnosticată cu o boală numită ALS în noiembrie 2017. Ea se află printre cei care au decis să-şi conserve vocea pentru ziua în care nu va mai putea vorbi cu cei dragi:
Mă aflu aici pentru a-mi înregistra vocea pentru ca, atunci când nu voi mai putea vorbi, familia mea să mă poată auzi pe mine totuşi, nu acea voce sintetică ce sună ca un robot, spune Bernhardt.
Purtătorul de cuvânt al Asociaţiei ALS din Statele Unite consideră că banca de voce îi ajută pe participanţi să-şi recâştige identitatea: îi face să se simtă aşa cum erau înainte ca boala să le ia vocea, afectându-le comunicarea cu cei din jur.
Sursă: Usnews.com
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.