Ordonanță de urgență pentru modificarea Codurilor Penale
Articol editat de Andrei Cretoiu, 11 decembrie 2018, 11:56
Articol editat de Andrei Cretoiu, 11 decembrie 2018, 11:56
PSD ia în considerare ca articolele declarate constituţionale din codurile penale să fie aprobate prin ordonanţă de urgenţă.
Această posibilitate a fost agreată în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD de luni, 10 decembrie,, iar între motivele invocate se află întârzierile în adoptare din cauza contestărilor la Curtea Constituţională.
Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD au decis în unanimitate oportunitatea adoptării, prin ordonanţă de urgenţă, a articolelor din Codurile Penal şi de Procedură Penală, declarate constituţionale de către judecătorii CCR. Premierul Viorica Dăncilă a explicat că procesul de legiferare asupra celor două acte normative durează de prea mult timp:
Foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestate, au fost trimise la Curtea Constituţională. S-a legiferat mult, dar în ceea ce priveşte aplicarea acestor legi, termenul a fost depăşit. (Viorica Dăncilă)
Premierul a precizat că nu s-a stabilit un termen când ar putea fi adoptată o astfel de ordonanţă. Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, afirmă la rândul său că la nivelul ministerului pe care îl conduce se va analiza în ce măsură există posibilitatea ca articolele constituţionale din cele două coduri să fie transpuse în legislaţia penală românească: fie printr-o ordonanţă de urgenţă, fie separat, prin două astfel de documente. Tot odată, articolele declarate neconstituţionale vor rămâne în dezbaterea parlamentară pentru a putea fi puse îndeacord cu legea fundamentală.
PNL critică intenţia guvernului de a emite o ordonanţă de urgenţă pe tema modificării codurilor penale.
Deputatul PNL, Ioan Cupşa, spune că astfel ar putea fi dusă în derizoriu întreaga activitate parlamentară:
Nu s-a mai întâmplat niciodată ca în astfel de condiţii, când practic procedura parlamentară se află în dezbatere; Am adoptat un raport, urma să fie votat acest raport. Putea să fie trecut în următoarea săptămână, modificările de la Codul de Procedură puteau fi adoptate fără niciun fel de probleme în Parlament; ca urmare a exprimării votului în plen, acolo unde cei mulţi vor decide (sau în sfârşit, cei care au majoritatea). (Ioan Cupşa)
Şi Uniunea Salvaţi România critică modificarea legislaţiei penale prin ordonanţă de urgenţă.
USR acuză PSD că încearcă să se substituie Guvernului şi Parlamentului şi susţine că schimbările operate trebuie dezbătute cu întreaga societate civilă şi specialiştii în domeniu, şi nu adoptate în urma unei şedinţe de partid.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.