Radio Cluj…la modă: Bradul de Crăciun
Articol editat de cristina.rusu, 13 decembrie 2018, 06:00 / actualizat: 13 decembrie 2018, 9:27
Povestea noastră de astăzi are ca subiect principal, ceva ce poate credeți că nu are legătura cu moda, dar vă asigur că este doar o părere.
Protagonistul ei este Bradul de Crăciun. Bradul de Crăciun are și el nevoie, de la an la an de alte și alte veșminte și este responsabil cu realizarea atmosferei sărbătorești din casa fiecăruia. Întîi și întîi, pe scurt, despre cum a ajuns el în casele noastre.
Se pare că cel care a introdus ideea bradului de Crăciun în casă n-a fost altul decât Martin Luther. Până în acel moment se practica decorarea sa și sărbătorirea în jurul său, dar doar în piețele publice ale orașelor.
Două orașe își dispută întâietatea de a fi avut primul brad de Crăciun și acestea sunt Tallin în Estonia și Riga în Latvia și, undeva în jurul anilor 1441 respectiv 1510
Tradiția bradului de Crăciun combină ca semnificație ideea păgână a decorării cu verdeață în timpul solstițiului de iarnă ca semn al primăvarii ce va veni cu obiceiul romanilor de a-și împodobi templele în vremea Saturnaliilor, iar mai apoi creștinii au preluat obiceiul oferindu-i simbolistica vieții eterne în Isus care se naște de Crăciun.
Primii brazi de Crăciun erau decorați cu turtă dulce, mere și nuci aurite, iar mai apoi s-a ajuns la podoabele din ce în ce mai complicate pe care le cunoaștem noi azi și la cele mai neobișnuite variante de decorare a brazilor.
(Ca și în modă- în felul de a te înveșmânta trebuie să existe curaj și să predomine dorința de a fi diferit. De fapt, cred, că fiecare dintre aceste domenii necesită creativitate și inventivitate, care sunt niște modalități de a ne bucura și de a ne colora viața cotidiană, așa încât o să vă prezint cât mai succint cu putință câteva dintre direcțiile majore propuse de designeri pentru decorarea bradului pentru anul acesta.)
Una dintre tendințele majore este cea a păstrării unor decorații naturale, neutre, într-un spirit oarecum rustic, cu panglici țesute dur din iută și podoabe de lemn, în spirit scandinav.
Apoi, bineînțeles clasicul pom cu podobe roșii și aurii cel care trimite la atmosfera Crăciunurilor din copilărie.
Pentru cei care preferă lucrurile simple există varianta minimalistă dar nu mai puțin spectaculoasă a bradului decorat doar cu lumini albe mici și multe plasate între crengile verzi.
Pentru cei care nu au spații mari, un brad mic în ghiveci, decorat cu lumânări albe, biscuiți în formă de inimi și globuri verzi, plasate toate în exteriorul crengilor, va crea un efect vizual de supradimensionare într-un spațiu mic.
O idee năstrușnică este cea care ne propune ca după ce bradul artificial este gata să luăm un spray și să creăm un degrade de culoare din josul bradului înspre vârf.
O altă idee la fel de zglobie este cea a bradului cu fustiță roșie cu volane.
În partea inferioară, care de obicei nu arată frumos, se pune această fustiță colorată care crează un efect jucăuș bradului rezolvând problema esteticului.
Bradul curcubeu decorat de sus până jos în culorile specifice acestuia, este una din propunerile cele mai îndrăznețe ale designerilor pentru anul acesta.
Vă las cu bine și cu o multitudine de opțiuni privind ornamentarea bradului până la proxima noastră întâlnire.
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.