Șase comune din județul Sibiu vor să se unească, după modelul Alianței Vestului
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 decembrie 2018, 13:33
Șase comune din județul Sibiu vor să se unească într-o asociație de dezvoltare intercomunitară, pe modelul Alianței Vestului. Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au lansat săptămâna trecută la Timişoara, Alianţa Vestului, parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune. Se pare că edilii sibieni au fost inspirați de proiectul Alianța Vestului și vor să colaboreze pentru buna administrare a comunelor pe care le administrează.
Blocate în proiectul Zonei Metropolitane, șase comune din jurul Sibiului vor să se unească într-o asociație de dezvoltare intercomunitară. Primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu le-a propus primarilor din Poplaca, Sadu, Roșia, Șura Mare și Șura Mică constituirea unei asociații de dezvoltare rurală. Idee urmează a fi implementată în luna ianuarie. Edilii celor șase comune s-au întâlnit recent pentru a discuta despre probleme cu care se confruntă și cum i-ar putea ajuta această alianță. Primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu, inițiatorul proiectului:
O alternativă la zona metropolitană pentru rezolvarea problemei traficului călătorilot, pentru că nu avem o variantă acum cu transportul public în comun. Tursibul este restricţionat pe teritoriul administrativ Sibiu şi atunci, ar fi cam singura varianta care ne-ar fi la îndemână să venim în sprijinul Sibiului şi să evităm aglomeraţiile, Până în 15 ianuarie ne vom întâlni toţi primarii. Cine mai vrea să vină către noi este binevenit, nu este nicio problemă. (Marius Grecu, primarul comunei Șelimbăr)
Una din problemele care pot fi rezolvată prin această unire este cea legată de transportul în comun. Iniţiativa celor șase primari nu presupune un proiect de separatism teritorial şi nu doreşte să pună sub semnul întrebării statul naţional unitar român. Invitația rămâne deschisă și pentru alte localități din jurul Sibiului care vor să se alăture demersului. Care este scopul acestei alianțe și cum vine în sprijinul localităților pe care le administrează am aflat de la o parte dintre primarii implicați:
Noi am avut o discuţie. O să ne mai întălnim toţi primarii, să vedem dacă mai sunt şi alţii. Noi am mai fost convocaţi şi de primăria Sibiu pentru zona metropolitană, dar a rămas în fază de discuţii. Vom vedea când se va face asocierea aceasta, să fie legală. Pe partea de transport, merge destul de greu. Dacă se pot accesa fonduri europene, ar trebui cât mai repede, să ne asociem, să le acceptăm, pentru că sesiunea, deocamdată, este până în 2020, nu ştim, mai departe, cum va fi. (Cornel Marin, primarul comunei Șura Mare)
Eu aştept proiectul metropolitan al Sibiului. Este de discutat alternativa vizavi de crearea unei asociaţii intercominutară între comune sau comune şi oraşe.Este cea mai mare oportunitate a noastră de a organiza serviciile publice de interes comunitar. Orice formă de organizare, cooperare sau asociere a comunităţilor aduce avantaje majore, pentru că ceea ce nu poate unul singur, poate forma de organizare a asociaţiei. Organizaţiile de dezvoltare intercomunitară, pe principiul de autoritate, au în faţa legii un acces la fonduri de dezvoltare rurală. Sper să fie numai beneficii pe orice formă de asociere şi de dezvoltare intercomunitară. Avem serviciile de apă-canal, care sunt exemplu de bună practică şi serviciile de salubritate. (Valentin Ivan, primarul comunei Sadu)
În toamna anului 2016, primarii din 16 localităţi învecinate municipiului Sibiu au semnat înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Sibiu. În strategia de dezvoltare a municipiului Sibiu, din aprilie 2017, Zona Metropolitană figura ca un obiectiv principal. Totuși, de atunci nu s-a mai întâmplat absolut nimic în această direcție. Zona Metropolitană va rămâne o temă de campanie valabilă și în următorul exercițiu electoral.
Antena Sibiului
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.