Dieta scandinavă și beneficiile ei pentru sănătate
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 14 decembrie 2018, 12:00 / actualizat: 14 decembrie 2018, 13:35
După cum indică numele, aceasta provine din ţările nordice – Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia. Acolo, ea este cunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate, unii considerând-o chiar mai benefică decât celebra dietă mediteraneană.
Mulţi experţi în nutriţie sunt de părere că aceasta este cea mai sănătoasă dietă din lume.
Ca şi dieta mediteraneană, cea scandinavă este asociată cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculae, cancer, Alzheimer, diabet de tip 2 şi Parkinson. Rezultatele unui studiu realizat recent în Danemarca şi care a cuprins 60.000 de voluntari, cu vârste de peste 50 de ani, au arătat că această dietă a fost asociată cu o scădere a ratei mortalităţii cauzate de aceste boli.
Dieta scandinavă foloseşte produse locale, organice şi sezoniere şi evită consumul de aditivi. De fapt, acest model alimentar se bazează pe o piramidă creată de Asociaţia Finlandeză a Inimii. În dietă sunt incluse fructe de pădure, peşte uleios (hering, macrou, somon), peşte slab (cod), legume, leguminoase (cum ar fi mazărea) şi cereale integrale (din orz, ovăz şi secară). Toate aceste alimente oferă organismului vitamine, minerale, omega 3 şi fibre.
Dieta mediteraneană şi cea scandinavă sunt foarte apopiate. Totuşi, exsită o diferenţă în uleiul folosit. În dieta mediteraneană se utilizează uleiul de măsline, iar în cea scandinavă, uleiul de rapiţă. Acesta din urmă scade colesterolul LDL (adică cel rău) şi promovează HDL (colesterolul bun). Totuşi, este mai puţin bogat în antioxidanţi decât cel de măsline.
Dacă vă hotărâţi să urmaţi dieta scandinavă, atunci la micul dejun consumaţi fructe (poaspete, uscate), cereale şi produse lactate (iaurt, kefir), poduse bogate în proteine, calciu şi vitamina D, perfecte pentru sănătatea musculară şi osoasă, dar cu un conţinut scăzut de grăsimi. Prânzul şi cina sunt de obicei uşoare şi includ pâine de secară, salate, peşte. De asemenea, în meniu sunt fructe şi legume proaspete, inclusiv rădăcinoase.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.