Legea pensiilor, în fața votului final (UPDATE)
Articol editat de Andrei Cretoiu, 19 decembrie 2018, 10:57 / actualizat: 19 decembrie 2018, 13:44
UPDATE ora 13:30 – Legea pensiilor a fost adoptată astăzi de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Potrivit noii legi a pensiilor, persoana care a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani beneficiază de pensie de asigurări sociale. Cei care au cotizat cel puţin 10 ani pot beneficia de pensie doar dacă vor completa sumele necesare la Casa Naţională de Pensii pentru diferenţa de 5 ani.
Singura modificare faţă de forma propusă de Guvern şi adoptată de Senat vizează drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Alături de nevăzători vor putea beneficia de pensie de asigurări sociale şi persoanele cu handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare.
O noutate este că mamele care au trei copii pot ieşi la pensie cu 6 ani mai devreme.
Masteratul şi doctoratul sunt introduse ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, cu condiţia absolvirii cursurilor cu diplomă.
Se păstrează prevederea că soţul supravieţuitor poate opta pentru 50% din pensia celui decedat. Noutatea este că va putea să-şi păstreze pensia la care se poate adăuga 25% din pensia soţului decedat.
De asemenea, pensia de invaliditate va putea fi cumulată cu alte venituri. Iniţiatorii legii spun că punctul de pensie în urma creşterii etapizate va ajunge la 1.775 de lei în anul 2020 şi dau asigurări că nicio pensie nu va scădea ca urmare a recalculării.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Legea pensiilor urmează să primească, miercuri, 19 decembrie, votul final al Camerei Deputaţilor, care a adoptat, marți, 18 decembrie, documentul pe articole.
Actul normativ prevede, între altele, că o persoană poate beneficia de pensie de asigurări sociale doar dacă a realizat un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
Singurele modificări pe care deputaţii le-au adus proiectului propus de guvern vizează drepturile persoanelor cu dizabilitaţi.
Eliminarea inechităţilor între cei care au avut aceeaşi contribuţie, acordarea dreptului celui mai avantajos în cazul soţului supravieţuitor şi posibilitatea de a ieşi la pensie cu 6 ani mai devreme pentru mamele care au trei copii sunt printre noutăţile aduse de această lege, după cum a subliniat deputatul Olguţa Vasilescu.
Iniţiator al proiectului pe când era ministru al muncii, aceasta a precizat că urmarea creşterii etapizate, punctul de pensie va ajunge în 2020 la 1775 lei:
S-a urmărit eliminarea mai multor inechităţi, cum ar fi pensii diferite între femei şi bărbaţi; sau pensii diferite între persoane care aveau acelaşi punctaj, au lucrat acelaşi număr de ani şi cu toate acestea aveau pensii diferite, pentru că au ieşit pe legislaţii diferite la pensie. În acelaşi timp nu mai este posibil ca persoane care au contribuit 35 de ani să aibă aceeaşi pensie minimă cu alte persoane care au contribuit sub 10 ani. Pentru că şi în funcţie de numărul de ani lucraţi se primeşte un procent în plus. (Lia Olguța Vasilescu)
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.