Ascultă Radio România Cluj Live

10.000 de euro, premii pentru participanții la ZERO ROBOTICS

10.000 de euro, premii pentru participanții la ZERO ROBOTICS

Articol editat de cristina.rusu, 20 decembrie 2018, 14:25 / actualizat: 20 decembrie 2018, 15:50

Nouă elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu s-au calificat în faza finală a competiției internaționale Zero Robotics High School Tournament, organizată de NASA.

Dar pentru a trăi visul american, sibienii au nevoie de 22.000 euro, sumă de care nu dispun în prezent.

Este pentru al doilea an consecutiv, când o echipă de elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” ajunge în faza finală a competiției internaționale Zero Robotics High School Tournament.

De această dată este vorba de echipa Quaternion, formată din elevi din clasa a X‑a specializarea matematică informatică. Tinerii și-au propus să realizeze roboții SPHERES.

Ce reprezintă participarea la această competiție internațională aflăm de la câțiva dintre tineri:

„Pentru mine acest proiect reprezintă o oportunitate de a ajunge la MIT (Massachusetts Institute Tournament) deoarece este o facultate de renume, recunoscută pentru proiectele sale de robotică. Este o ocazie foarte mare atât pentru mine, cât și pentru ceilalți colegi din echipa mea.” (Radu Ștefănescu)

„Participarea aceasta este foarte importantă pentru noi, deoarece ne deschide anumite porți în viață și putea învăța cum se lucrează cu roboți.” (Octavian Iancu)

„Acest proiect reprezintă o cale de a învăța foarte mult despre programare și despre robotică, dar și un mod de-a cunoaște multă lume și de a învăța cum funcționează societatea, deoarece am mers la firme pentru a le cere sponsorizări și astfel am învățat multe lucruri și despre lumea în care trăim.” (Ovidiu Barac)

„Pentru mine această participare reprezintă în primul rând o oportunitate de a învăța multe lucruri noi și de a ajunge la una dintre cele mai prestigioase facultăți de robotică din Statele Unite ale Americii, unde ni se vor prezenta multe proiecte de robotică și unde vom vedea și codul nostrum de pe stația internațională.” (Eduard Apolzan)

„Reprezintă oportunitatea atât de a vizita America, cât și de a ajunge la o facultate de renume, un vis aproape devenit realitate” (Laurențiu Lup)

„Este oportunitatea de a vizita America, de a vedea una dintre cele mai prestigioase facultăți din lume, dar cel mai mult este oportunitatea de a învăța mai mult despre programare, despre spațiul cosmic și șansa de a colabora cu alte echipe din alte colțuri ale lumii.” (Darius Tănăsescu)

Faza finală a ediției 2018 va avea loc pe 12 ianuarie la Massachusetts. Finaliștii vor concura într‑un campionat live sub coordonarea unui astronaut aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale. Echipa sibiană face parte din alianța BeachQuatRebels, alături de alte două echipe din Franța și America. În ce stadiu se află proiectul lor și cum este colaborarea cu ceilalți participanți aflăm de la Eduard Apolzan, unul dintre tineri.

„Colaborarea cu colegii din alianță a mers foarte bine, deși am avut mari probleme cu ora, având în vedere că celelalte două echipe sunt din Franța, respective Statele Unite ale Americii. Problemele de fus orar au fost cu echipa americană, deoarece când ieșeau ei de la școală la noi era ora 11, iar când noi ieșeam de la școală și am fi putut lucra la proiect, la ei atunci era ora de somn. Dar am reușit să trecem peste această mica problem, reușind să comunicăm prin intermediul rețelelor de socializare. Proiectul nostru este în acest moment în stadiul de semifinală, urmează etapa finală din SUA.” (Eduard Apolzon)

Participarea celor 9, însoțiți de profesorul îndrumător, este condiționată de asigurarea finanțării necesare pentru transport și cazare. Costurile se ridică la aproximativ 22.000 EURO. Pentru a veni in sprijinul tibnerilor Echipa de baschet CSU Sibiu vine în sprijinul copiilor și oferă zece spații publicitare la meciul din 29 decembrie, cu CSM CSU Oradea. De asemenea, pentru suporteri se vor licita 10 produse cu însemnele echipei, toate având autografele jucătorilor. Despre campanie ne vorbeste Gabriela Vișan, purtatorul de cuvant al clubului.

„Ne-am alăturat acestui demers al elevilor Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu, deoarece rezultatele lor dau dovadă că merită să fie sprijiniți. Facen demersuri spre partenerii echipei BC CSU Sibiu pentru a sprijini financiar asociația elevilor acestui liceu pentru ca ei să poată participa la competiția din ianuarie. În urma discuților cu partenerii noștri sunt în lucru câteva contracte pe care le vom anunța de îndată ce se realizează și sperăm să reușim să îi ajutăm. Le-am propus partenrilor să își promoveze brandul, respective sigla pe niște floor stickers care vor fi lipite pe parchetul Sălii Transilvania la ultimul meci al echipei de baschet din acest an.” (Gabriela Vișan)

Competiția este destinată elevilor de liceu din România, SUA, Rusia și statele membre ale Agenției Spațiale Europene.

 

Laura Matei

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
Diverse miercuri, 16 aprilie 2025, 00:00

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum

Datorită climei lor, Insulele Canare se bucură de o mare diversitate de specii endemice atât în ​​faună, cât și în floră.  ...

S-a descoperit o creatură nemaivăzută până acum
De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut
Diverse marți, 15 aprilie 2025, 00:00

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut

Tot mai mulți oameni remarcă același lucru: prosoapele din frotir de azi nu mai sunt ce-au fost odată.   Sunt mai subțiri, își pierd...

De ce prosoapele erau de calitate mai bună în trecut
Au fost creați primii dinți umani de laborator
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 18:00

Au fost creați primii dinți umani de laborator

Oamenii de ştiinţă de la Londra au anunţat că au reuşit să creeze în premieră dinţi umani în laborator.   Echipa de cercetători a...

Au fost creați primii dinți umani de laborator
O nouă întâlnire de urgenţă din cauza pericolului răspândirii febrei aftoase
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 16:59

O nouă întâlnire de urgenţă din cauza pericolului răspândirii febrei aftoase

Conducerea ANSVSA a avut luni, 14 aprilie, o nouă întâlnire de urgenţă cu reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de animale, pentru a...

O nouă întâlnire de urgenţă din cauza pericolului răspândirii febrei aftoase
Diverse luni, 14 aprilie 2025, 00:00

V-aţi săturat de Baby Shark? Ce ziceţi de Nirvana în versiune instrumentală pentru copii?

Există un lucru cu care foarte mulţi părinţi par să fie de acord: cu faptul că după un timp cântecele pentru copii devin atât de enervante,...

V-aţi săturat de Baby Shark? Ce ziceţi de Nirvana în versiune instrumentală pentru copii?
Diverse duminică, 13 aprilie 2025, 12:00

Alimente asociate cu longevitatea

Un expert în longevitate recomandă consumul a cel puţin trei tipuri de alimente zilnic pentru a trăi mai mult.   Sfaturile se bazează pe...

Alimente asociate cu longevitatea
Diverse duminică, 13 aprilie 2025, 00:00

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice,...

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor
Diverse sâmbătă, 12 aprilie 2025, 12:00

Cât de des schimbăm periuța de dinți?

La trezire, rutina de dimineaţă a majorităţii oamenilor include, în principal, periajul dinţilor. Acesta este un obicei pe care îl practicăm...

Cât de des schimbăm periuța de dinți?