Val de reacții negative după anunțul privind noile măsuri fiscale
Articol editat de Andrei Cretoiu, 20 decembrie 2018, 11:32
Val de reacţii negative după anunţul ministrului de Finanţe privind noi măsuri fiscale, ce ar urma să intre în vigoare peste doar două săptămâni.
De la bănci şi marile companii din energie şi comunicaţii, asociaţii ale investitorilor români şi străini şi până la analişti economici, cu toţii avertizează că viitoarele taxe vor lovi în firme şi până la urmă vor fi suportate de cetăţeni.
Iar primul semnal a fost la Bursa de Valori Bucureşti, unde principalul indice a avut cea mai mare cădere de la criza din 2008, prăbuşire remarcată şi de presa internaţională.
Nicoleta Turcu a urmărit reacţiile şi are detalii:
Efectele negative la bursă s-au resimțit ieri de la prima oră ca în final ziua să se încheie cu o scădere a principalului indice de peste 11%. Cel mai mult au pierdut băncile și companiile din energie și din domeniul utilităților cu reducerea evaluării acțiunilor cu peste 15 procente. Iar reprezentanții bursei au avertizat că piața de capital din România a intrat într-o zonă care pune în pericol perpectivele de dezvoltare.
În același timp ziua a fost plină de comunicate și declarații ale reprezentanților marilor companii care au cerut public Guvernului să oprească introducerea noilor măsuri fiscale. Spun că proiectul de ordonanță de urgență a luat complet prin surprindere mediul de afaceri care se aștepta ca în 2019 să intre în vigoare doar prevederile aflate în dezbatere publică.
Petrom consideră că noile măsuri fiscale ar pune chiar în pericol securitatea energetică a țării și de aceea proiectul de act normativ ar trebui discutat inclusiv în CSAT. La fel Companiile din Telecomunicații avertizează că măsurile anunțate de Guvern vor mări taxele la un nivel care va bloca dezvoltarea serviciilor de comunicații electronice și va avea efect de domino în întreaga economie.
Și Fondul Proprietatea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest proiect de ordonanță pe care îl consideră o bombă cu ceas pentru economia României. Aceleași avertismente au venit și de la Coaliția pentru Dezvoltarea României de la Camera de Comerț Americană, de la analiștii CFA. Iar Florin Jianu, președintele Patronatului pentru IMM-uri a spus că în momentul în care companiile care reprezintă 50% din PIB-ul României, transmit un astfel de mesaj ar fi bine ca Guvernul să oprească aceste măsuri.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.