Vom avea carne de porc românească de Crăciun?
Articol editat de Andrei Cretoiu, 20 decembrie 2018, 12:25
Carnea de porc nu lipseşte din magazine de sărbători, însă o cantitate mult mai mare provine din import faţă de anul trecut, din cauza pestei porcine africane, care a afectat multe ferme din ţară.
Preşedintele Asociaţiei producătorilor de carne de porc, Ioan Ladoş:
Pesta porcină a afectat în mod clar piața, mai ales în privința faptului că la acest moment în galantarele din magazine românii vor găsi mult mai puțină carne produsă în România decât anul trecut. Noi monitorizăm urmărind prețurile în viu, pentru că noi suntem fermieri și așa vindem carnea către abatoare.
Din punctul nostru de vedere vă pot spune că noi vindem la același preț ca în urmă cu 3 ani. Din perspectiva noastră prețurile nu au crescut. Dar, trebuie să înțeleagă oamenii că nu fermierii sunt cei care fac prețurile. Noi suntem începutul lanțului producerii cărnii, iar prețurile se fac la galantar. (Ioan Ladoș)
În România se sacrifică în această perioadă peste 1 milion de porci, iar astăzi este punctul culminant, pentru că este Ignatul, ziua în care în mod tradiţional se taie porcul în gospodăriile de la sate.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.