Filmul de weekend: Filmul mexican Roma, candidat serios la Oscar
Articol editat de cristina.rusu, 22 decembrie 2018, 06:00 / actualizat: 22 decembrie 2018, 8:39
Acțiunea se petrece în Mexic în 1970. Urmărim viața unei familii din clasa de mijloc: el medic, ea profesoară, patru copii, o bunică și două servitoare: o bucătăreasă și o dădacă la copii. Cleo, guvernanta copiilor, este personajul principal. Prin intermediul ei se țes firele poveștii inspirate din copilăria regizorului mexican Alfonso Cuaron.
El spune că se gândește să facă acest film încă din anul 2006 și îl consideră cel mai important al carierei sale. Un portret al femeilor care l-au crescut, mama, bunica și în primul rând dădaca. Sunt perioade în istorie care lasă cicatrici adânci în societate și momente din viață care ne marchează ca indivizi.
Sunt vremuri tulburi în capitala Mexicului. Proteste studențești de amploare înăbușite cu violență de grupuri înarmate și plătite de guvern.
Cum facem față în aceste momente de extremă violență? Cuaron pare să spună că femeile sunt mai bine pregătite pentru situații de criză. Poate pentru că nu pot fugi de acasă, de lângă copii, poate pentru că nu abdică de la primul lor instinct, acela de a oferi protecție. Poate dintr-un soi de curaj nebunesc.
Femei puternice a căror solidaritate depășește granițele impuse de rasă și statut social. Un fel de coaliție care își păstrează echilibrul, ține lumea pe picioare chiar și atunci când totul pare să se clatine în jur.
Destul de puțin măgulitoare imaginea bărbaților din film: o masculinitate zgomotoasă, violentă, care la prima confruntare se apără dând bir cu fugiții.
Un film de o frumusețe rară, care transmite atât de multă emoție încât la finalul celor două ore și un sfert te simți sfâșiat, zguduit până în ultima fibră.
Filmat în alb negru, într-un ritm lent care însă te ține captiv în fața ecranului, cu o uluitoare atenție la detalii și mișcări maiestuoase ale camerei. Alfonso Cuaron este un vrăjitor, iar multe dintre scenele din Roma ar merita un loc de frunte în istoria cinematografiei.
Numele filmului, Roma, vine de la cartierul în care se petrece acțiunea, însă citit pe dos sau în oglindă devin AMOR, iubire în limba spaniolă.
Remarcabilă prestația actriței din rolul principal, Yalitza Aparicio, despre care nici măcar site-ul imdb.com nu știe prea multe.
Este al optulea film de lung metraj al regizorului mexican Alfonso Cuaron, care a mai regizat printre altele partea a doua din Harry Potter.
Filmul Roma a avut premiera în august la Festivalul de film de la Veneția și rulează pe canalul Netflix.
Este propus cu șanse foarte mari la Oscar, la categoria film străin.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.