Ce mai citim: sugestii pentru Moș Crăciun (la recomandarea librarului)
Articol editat de cristina.rusu, 23 decembrie 2018, 06:00 / actualizat: 23 decembrie 2018, 9:08
Pe final de an, rafturile librăriilor sunt pline, iar Moș Crăciun s-ar putea să fie în dificultate. Coordonatorul Librarium Cluj, Valentin Derevlean, s-a gândit să îi dea o mână de ajutor și să îl ajute să aleagă mai ușor cadoul potrivit pentru fiecare.
Cărți pentru copii
Tom Flecher, Crăciunozaurul. O carte din care afli ce se întâmplă de fapt în seara de Ajun și cum ajung cadourile sub brad.
Matt Haig, Eu și Moș Crăciun, în care o să descoperiți un alt fel de Moș Crăciun, în postura de super-erou (este a treia carte din serie, după ”Un băiat numit Crăciun” și ”Fetița care a salvat Crăciunul”)
Sven Nordqvist, Petrecerea de Crăciun a lui Pettson și Rob Scotton, Crăciun fericit, Splat! (amândouă recomandate cititorilor mai mici, care încă merg la grădiniță)
Recomandări pentru cititorii mai mărișori și adolescenți: seria ”Jurnalul unui puști”, a ajuns la volumul 13, ”Dezghețul”, iar din ”Harry Potter și Talismanele Morții” a apărut într-o nouă traducere ultimul volum, al șaptelea.
Pentru nostalgici, un nou titlu în colecția ”Arthur retro” care reeditează titluri vechi ale unor îndrăgite cărți pentru copii: Cârtițel și pantalonașii. Cârtițel este un personaj iubit de copiii din toată lumea, creat acum mai bine de 60 de ani. Filmul de animație Cârtițel și pantalonașii a câștigat în 1957 un Leu de Argint la Festivalul de Film de la Veneția, iar în 2011, un Cârtițel de pluș i-a însoțit pe astronauții de la NASA pe naveta spațială Endeavour.
Cărți de ficțiune
Andrei Kurkov, Lăptarul de la miezul nopții (pentru cititorii care preferă literatura realist-violentă) și Ahmed Saadawi, Frankenstein în Bagdad (premiul pentru ficțiune arabă). Două titluri recomandate pentru amatorii de literatură contemporană care depășește spațiul consacrat al traducerilor din limba engleză. Apărute în colecția ”Ficțiune fără frontiere”, la editura Paralela 45.
Pentru amatorii de biografii recomandăm o reeditare apărută la Nemira: Anthony Quinn, Păcatul originar și Viața secretă a marilor artiști, editată la Art, perfectă de făcut cadou și de răsfoit la cafeaua de dimineață.
Cărți polițiste, SF, fantasy
Eugen Chirovici, Cartea secretelor
Dmitry Glukhovsky, Metro 2034
Pierce Brown, Furia de Fier
La final, o recomandare pentru săptămâna dintre Crăciun și Revelion: în librării va apărea Cartea Numerilor, un nou roman semnat de scriitoarea clujeană Florina Ilis.
Până în 2019, vă dorim lecturi cât mai simpatice!
Valentin Derevlean, coordonator Librarium Cluj/ Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.