Noua lege a pensiilor merge la şeful statului pentru promulgare
Noua lege a pensiilor va merge la şeful statului pentru promulgare, după ce a trecut, săptămâna aceasta, de votul decizional al Camerei Deputaţilor.
Potrivit legii, pensionar este considerat doar cel care a îndeplinit un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Femeile care au muncit 15 ani şi care au născut cel puţin 3 copii beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. Nevăzătorii şi persoanele cu handicap grav trebuie să realizeze o treime din stagiul complet de cotizare pentru a beneficia de pensie. Femeile care au născut cel puţin 3 copii şi i-au crescut până când au împlinit 16 ani se vor pensiona mai devreme cu 6 ani, însă numai la cerere. Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul copiilor adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani. Studiile de masterat şi doctorat sunt considerate vechime în muncă cu condiţia absolvirii cursurilor cu diplomă. Se păstrează pensia de urmaş şi, în plus, apare o nouă prevedere pentru soţul supravieţuitor, care va putea să-şi păstreze pensia la care se adaugă 25% din pensia soţului decedat. Iniţiatorii noii legi a pensiilor dau asigurări că nicio pensie în plată nu va scădea.
Noua lege prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie. Anul viitor acesta ar urma să ajungă la 1.265 de lei, în 2020 la 1.775 şi la 1.875 de lei în 2021.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 23 decembrie 2018, 13:32
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.