Ziua Sfântului Ştefan, sărbătoarea reconcilierii
Articol editat de cristina.rusu, 26 decembrie 2018, 23:50
Astăzi, 27 decembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Ştefan cel Încununat, primul martir creştin care a fost executat de către autorităţile din Ierusalim. Peste 450.000 de români îşi serbează onomastica la această dată. Cei mai mulţi sunt bărbaţi (Ştefan sau Istvan), dar tot astăzi celebrăm şi doamnele purtând numele Ştefana sau Fania.
„Coane Fănică, să trăiţi!”, I.L. Caragiale.
În Muntenia femeile pregătesc aşa-numitele pâinici ale lui Ştefan. Din aluat ca de cozonac şi unse cu miere, acestea sunt împărţite mai apoi copiilor sărmani. În alte zone se prepară mucenici cu nucă şi miere, pentru a aminti de moartea mucenicească a Sfântului Ştefan.
Ziua Sfântului Ştefan trebuie să fie dedicată împăcării. Este bine ca cei certaţi să încerce să-şi pună diferendele deoparte.
Cei care suferă de o boală trebuie să dea de pomană o icoană sau o candelă, pentru a porni pe drumul vindecării.
Trebuie să evitaţi în această zi să vizitaţi zone montane sau izolate, dacă nu doriţi ca viaţa să vă fie pusă în primejdie.
De Sfântul Ştefan, mulţi fac pomeniri în amintirea celor care au pierit în împrejurări grele. În acest caz, nu uitaţi că pachetele cu mâncare trebuie să ajungă şi la copii purtând numele primului martir al creştinismului.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.