De ce colindele rămân în mințile ascultătorilor?
Articol editat de cristina.rusu, 27 decembrie 2018, 18:00 / actualizat: 27 decembrie 2018, 20:31
Cercetătorii au dezvăluit motivele pentru care colindele de Crăciun rămân în minţile ascultătorilor.
Motivele pentru care unul sau mai multe colinde de Crăciun par să rămână captive în minţile ascultătorilor, enervându-i uneori, au fost dezvăluite, recent, de cercetătorii de la Universitatea Arkansas din Statele Unite ale Americii, informează Daily Mail.
Unul dintre cele mai bune lucruri care au legătură cu sezonul sărbătorilor de iarnă este reprezentat de muzica acestora, însă, uneori, Crăciunul riscă să devină deprimant, atunci când unul dintre aceste colinde rămâne captiv în minţile ascultătorilor, se afirmă în debutul articolului publicat pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail.
Există mai mulţi factori declanşatori, precum mirosul prăjiturilor de Crăciun, o vitrină frumos împodobită cu decoraţiuni de sezon, din cauza cărora oamenii au uneori impresia că în mintea lor s-a activat un veritabil cor care fredonează una sau mai multe colinde.
Experţii în psihologie spun că motivul pentru care colindele încep să fie auzite exact în acele momente constă într-un fel de vierme de ureche (earworm – un fragment muzical uşor de reţinut, care se repetă de multe ori în mintea unei persoane, pentru mult timp după ce audiţia sa s-a încheiat, n.r.).
Potrivit acestui studiu, ce a fost prezentat la International Conference on Music Perception and Cognition, 91 la sută dintre cei chestionaţi au raportat faptul că au un vierme de ureche cel puţin o dată pe săptămână. Un sfert dintre persoanele participante la studiu au spus că acest lucru li se întâmplă de mai mult de o dată.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.