Efectele plafonării prețului energiei electrice și al gazelor
Preţul energiei electrice va fi plafonat odată cu cel al gazelor, pentru o perioadă de trei ani, aşa cum a decis Guvernul, în ordonanţa de urgenţă adoptată la sfârşitul anului 2018. Efectele pot fi însă nefaste, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei economici – avertizează jucătorii de pe piaţa energiei.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 2 ianuarie 2019, 17:28
Actorii din piaţa energiei spun că plafonarea preţului de producţie pentru consumatorii mici va duce la majorarea preţului pentru restul comapaniilor, adică pentru economia românească. Pe lângă aceasta, reprezentanţii furnizorilor de energie electrică AFEER susţin că taxa de 2% impusă companiilor din energie, se va multiplica pe tot lanţul de producţie, transport, distribuţie şi furnizare. În final, vom avea două efecte: falimentul unor furnizori de energie şi majorări ale facturii pentru toată lumea. Reprezentanţii de companiilor de utilităţi din energie spun că majorarea facturilor la energie pentru economia românească va influenţa preţul tuturor produselor.
Este clar că aceste preţuri vor creşte. Va creşte, de fapt, ponderea celorlalte costuri pe care le are o familie ca să ducă un trai decent. (Silvia Vlăsceanu, director executiv ACUE)
Analiştii din piaţa energiei avertizează că un alt efect al acestor măsuri va fi reducerea sau anularea investiţiilor din energie, investiţii de care sistemul care nevoie pentru a se moderniza şi pentru a reduce pierderile. Tot mai mult decât atât, ei afirmă că toate pierderile şi dezechilibrele provocate de aceste măsuri vor fi plătite de toţi consumatorii, peste 3 ani, aşa cum este prevăzut în ordonanţa de urgenţă.
Guvernul propune preţuri mai mici pentru cosumatorii finali, dar nu face decât să mute costurile acestea 3 ani de zile mai târziu, probabil pentru un alt guvern. (Gabriel Avăcăriţiei, redactorul şef al platformei Energynomics.ro)
Singurul actor care se îndoieşte de aceste efecte negative este Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. ANRE este, de altfel, cea care va trebui să formuleze noile reguli ale joculului, conform direcţiilor anunţate de Guvern.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.