Reacția sindicaliștilor la modificările aduse Legii Educației
Articol editat de Andreea Leonid, 3 ianuarie 2019, 18:49
Sindicatele din Educaţie atrag atenţia că scăderea numărului de ore pentru gimnaziu şi licee nu ar duce doar la o reducere a normelor profesorilor, ci i-ar afecta şi pe elevi, care ar fi nevoiţi să înveţe mai mult într-un timp mai scurt, întrucât programa şcolară şi conţinutul educaţional nu au fost ajustate.
Marius Nistor, preşedintele Sindicatului din Învăţământ „Spiru Haret”, a precizat că actuala modificare nu respectă acordul încheiat anul trecut cu autorităţile, în baza căruia urma să aibă loc o dezbatere cu toţi factorii implicaţi pentru elaborarea unui pachet de legi pe Educaţie.
Marius Nistor: Era normal ca Ministerul Educaţiei şi Parlamentul României să pună cap la cap strategia şi viziunea gândită în proiectul „România educată”, cu programul de guvernare şi să realizeze un pachet de legi ale Educaţiei care să fie respectate şi asumate de către toţi factorii care sunt interesaţi de educaţie: parteneri sociali, partide politice până la urmă, societate civilă, părinţi, studenţi, elevi. Numai că la nici 2 zile de la semnarea acordului am fost şi noi infomaţi că Senatul României promovează un pachet legislativ şi am fost şi noi foarte curioşi să vedem când a realizat Parlamentul României acel pachet legislativ. Din verificările noastre am constatat că este vorba de modificari aduse actualei Legi a Educaţiei, în sensul în care se scad drastic numărul de ore la nivelul învăţământului primar, gimnazial şi liceal şi se iau toate aceste măsuri fără a se face niciun fel de studiu de impact.