Risc mare de avalanșe în Munții Făgăraș. Recomandările Salvamont pentru turiști
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 ianuarie 2019, 14:57
Riscul producerii de avalanse în zona Munțiilor Făgăraș se menține mare, respectiv de gradul patru pe o scară de la 1 la 5, din cauza instabilității stratului de zăpadă.
Potrivit meteorologilor, la Bâlea Lac stratul de zăpada a măsoară 173 centimetri, în timp ce la Păltiniș este de 77 de centimetri. Vremea va fi geroasă în următoarele două zile. În zona înaltă sunt așteptate temperaturi minime cuprinse între -22 la -21 grade Celsius și temperaturi maxime între -18 la -10 grade Celsius. Cu detalii, meteorologul de serviciu Udo Reckerth, de la Centrul Metorologic Regional Transilvania Sud:
Vremea a marcat o răcire accentuată în ultimele 24 de ore și se va menține așa pe parcursul zilelor următoare. Sâmbătă și duminică se mai așteaptă ninsori pe arii mai extinse în întreaga Transilvania. Riscul producerii avalanșelor este mare în zona montană din sudul județului Sibiu, în special în Masivul Făgăraș. Stratul de zăpadă este destul de însemnat, iar în partea superioară acestuia măsoară 30 de centimetri. Acesta ar putea fi dislocate de turiștii prezenți ăn cazul în care se aventurează în zone mai înclinate. (Udo Reckerth)
La altitudini de peste 1800 metri, stratul instabil din partea superioară măsoară pe alocuri 30 centimetri. La suprafață este prezent un strat subțire de zăpadă proaspătă, depusă peste o crustă subțire de gheață. Ascensiunile pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munțiilor Făgăraș și practicarea sporturilor de iarnă în această zonă sunt interzise. Salvamontiștii sibieni îi atenționează pe turiști să nu se aventureze, din cauza riscului foarte ridicat de producerea unor avalanșe. Șeful Salvamont Sibiu, Adrian David, cu câteva recomandări:
În acest moment riscul de producere a avalanșelor în Munții Făgărașului, la altitudinii mai mari de 1.800 de metri este de gradul patru pe o scară de 1 la 5, iar sub 1.000 de metri riscul de avalanșă este doar trei. În aceste condiții recomandăm celor care vor să practice sportul de iarnă și a turiștilor care vor să urce în zona înaltă să evite pe cât posibil plimăbările și drumețiile în perioada în care riscul rămâne ridicat, deoarece în orice moment se pot produce avalanșe de mari dimensiuni cu o supraîncărcare minimă a stratului de zăpadă. Acest lucru însemnând trecerea cu piciorul, pe schiuri sau cu snowbord-ul pe zonele expuse riscului de avalanșă. Chiar și în aceste condiții în care riscul este mare, sunt zone în care se poate practica sportul de iarnă în condiții de siguranță dar pentru acest lucru este obligatoriu ca cei care vin la Bâlea să ia legătura cu patrula Salvamont aflată la baza de salvare Toma Boerescu de la Bâlea Lac și să respecte cu strictețe recomandările pe care le fac colegii mei. (Adrian David)
În zona turistică Bâlea Lac, accesul la cabane se poate face doar cu telecabina de la Bâlea Cascadă.
Antena Sibiului
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.