Roboți pe post de infirmieri, după modelul japonez
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 ianuarie 2019, 17:50
Germania ar avea nevoie, în prezent, de cel puţin 36.000 de infirmieri. O posibilă soluţie ar fi folosirea roboţilor după modelul pus în practică deja cu mult succes în Japonia.
Conform unui recent sondaj, aproape 60% dintre germani ar fi de acord să fie îngrijiţi parţial de către un roboţel, la bătrâneţe. În locul unui formular de completat va fi o discuţie cu robotul japonez Peper. În discuţia preliminară unei scanări RMN, Peper urmăreşte să afle cât de deschişi sunt pacienţii la tehnologia modernă. În geriatrie, este folosit roboţelul-focă Paro, care reacţionează la mângâieri şi are rolul de a-i linişti pe pacienţi. De exemplu, pe cei care suferă de demenţă. Paro uşurează munca infirmierilor.
Contactul social este foarte important în meseria noastră. Fiindcă facem o muncă socială, acesta trebuie păstrat. Paro îi poate linişti pe pacienţi uşurându-ne astfel munca – afirmă infirmierul Benjamin Friedel. Dacă ar fi după Patrick Jhan, pe holurile spitalelor şi căminelor de bătrâni ar fi văzuţi mai mulţi roboţei, fiindcă aceştia nu reprezintă o ameninţare, ci o şansă.
Cel mai mare avantaj ar fi posibilitatea personalului din sectorul sanitar de a-şi practica meseria cât mai mult timp prin uşurarea muncii acestuia. Al doilea aspect ar fi că poate această profesie ar atrage mai mulţi tineri – afirmă Patrick Jhan, de la Spitalul Universitar din Halle.
De felul în care am putea fi îngrijiţi în viitor sunt preocupaţi şi cercetătorii Centrului Aerospaţial German. Edan este un cărucior cu rotile cu braţ robotic controlat de la distanţă, destinat pacienţilor cu probleme de mobilitate. Prin intermediul senzorilor aparatul ar putea fi comandat prin puţine mişcări musculare.
Aproape 60% din germani spun că îşi pot imagina să fie îngrijiţi de roboţi.
Nu vrem să-i înlocuim pe infirmieri, ci încercăm să-i sprijinim, să-i scutim de anumite sarcini. De exemplu, de serviciile de livrare pe care roboţii le-ar putea prelua, oferindu-le astfel infirmierilor mai mult timp pentru pacienţi – spune Annette Hagengruber, de la Centrul Aerospaţial Oberpfaffenhoten. La Spitalul Universitar din Halle se testează deja îngrijirea cu roboţei relativ simpli, dar care preiau din sarcinile unui personal insuficient şi suprasolicitat.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.