Riscuri la care ne expunem când decidem să devenim vegetarieni
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 ianuarie 2019, 12:22
Este la modă să devii vegetarian sau vegan. Care sunt riscurile la care ne expunem atunci când decidem singuri că trebuie să schimbăm radical modul nostru de alimentație și cum ar trebui luată corect această decizie ne spune Sorina Adam, nutriționist dietetician.
Sorina Adam: Într-adevăr, în ultima vreme a crescut numărul persoanelor care adoptă un regim vegetarian. Trebuie precizat că şi vegetarienii sunt de mai multe feluri. Există veganii, care exclud din alimentaţie toate produsele de origine animală (inclusiv ouă sau produse lactate). Există raw-veganii care, pe lângă faptul că exclud această grupă de alimente de origine animală din alimentaţia lor, consumă toate produsele neprocesate termic. Mai există vegetarienii care exclud doar carnea din alimentaţia lor. Aici avem ovo-lacto-vegetarieni (care mănâncă ouă şi lactate), avem ovo-vegetarieni (care mănâncă doar ouă) şi lacto-vegetarieni (care mănâncă doar produse vegetale şi lactate).
Conform datelor ştiinţifice actuale, nu este obligatoriu nici să includem carnea în alimentaţie, nici să o excludem. Adică sunt studii care ne arată că dieta mediteraneană este cea mai recomandată pentru prevenirea bolilor cardiovasculare (boli care în România sunt cauza nr. 1 de mortalitate). Dieta mediteraneană include produse de origine animală: adică avem lactate, avem carne cu toate că într-o măsură mai mică, preferându-se peştele şi carnea albă. Pe de altă parte sunt multe studii care ne arată că dietele vegetariene care exclud carnea din alimentaţie ne oferă o protecţie împotriva diabetului zaharat de tip B, a infarctului miocardic şi a unor tipuri de cancer.
Cred că decizia trebuie să o luăm atunci când suntem maturi, când ni s-a definitivat perioada de creştere, pentru că proteinele au un rol important în procesul de creştere. Când suntem pregătiţi trebuie să ne facem analize de sânge periodic, să vedem dacă apar carenţe sau nu (şi dacă apar, să luăm măsurile necesare). Să acordăm o mai mare atenţie şi un timp mai îndelungat procurării alimentelor, pentru că de multe ori o dietă vegetariană presupune un timp mai îndelungat de preparare.
Alina Nechita: Există semne pe care le dă organismul că nu ţi se potriveşte dieta vegetariană?
Sorina Adam: Dacă avem de a face cu o persoană care este anemică, nu este recomandat să adopte un stil de viaţă vegetarian. În rest, carenţele care pot să apară într-un regim vegetarian sunt carenţa de B12, care poate să apară în câţiva ani dacă excludem cu totul alimentele de origine animală (de obicei se suplimentează cu capsule de B12); mai putem să avem de a face cu carenţa de calciu , fier şi zinc. De aceea dacă decidem să urmăm o alimentaţie de acest tip este bine să luăm legătura cu un specialist în domeniu, care să ne înveţe cum să combinăm alimentele astfel încât să nu apară astfel de carenţe.
Alina Nechita: Ce pericol poate să existe în ceea ce priveşte digestia la cei care aleg să prepare alimentele în stil raw?
Sorina Adam: După părerea mea alimentaţia de tip raw-vegan este puţin dezechilibrată. Nu prea putem să aducem toţi nutrienţii necesari prin acest tip de alimentaţie. Inclusiv unii fitonutrienţi din plante se absorb mai bine în condiţiile în care acestea sunt gătite. Pentru a ne aduce toţi nutrienţii necesari ar fi bine să mâncăm atât legume neprocesate, cât şi legume procesate termic. În ceea ce priveşte alimentaţia vegetariană, în special pentru cei care o adoptă pe perioada postului poate fi puţin dezechilibrată, în sensul că multe persoane aleg să înlocuiască produsele din carne cu produse foarte procesate: mănâncă mult pateu vegetal, mulţi cartofi prăjiţi, şniţele din soia. O alimentaţie de origine vegetală nu este neapărat şi sănătoasă, depinde cu ce înlocuim produsele de origine animală. Dacă înlocuim cu cereale integrale, cu multe legume, cu multe fructe, cu oleaginoase (nuci, seminţe, alune, migdale) atunci putem vorbi de o alimentaţie sănătoasă care ne aduce mulţi nutrienţi şi o cantitate mare de fibre.
Alina Nechita / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.