6 ianuarie, Ziua Internaţională a Fasolei
Articol editat de cristina.rusu, 6 ianuarie 2019, 07:00 / actualizat: 6 ianuarie 2019, 11:10
Verde, roşie, mexicană sau Lima. Sunt doar câteva exemple de boabe de fasole care îmbogăţesc alimentaţia locuitorilor tuturor ţărilor lumii. De aceea comunitatea internaţională celebrează în fiecare an, în data de 6 ianuarie, Ziua Internaţională a Fasolei.
Sărbătorim astăzi boabele de fasole sub toate formele, mărimile şi culorile. Căci fasolea este una din plantele cele mai longevive pe care omul le-a cultivat de-a lungul timpului. Dovezile arheologice arată că au existat culturi de fasole cu 7 mii de ani înaintea erei noastre.
În Egiptul Antic fasolea făcea parte dintre obiectele aşezate alături de cei morţi, dar boabele sunt menţionate chiar şi în Iliada, scrisă cu 8 secole înaintea erei noastre.
Fasolea a reprezentat o sursă de proteine şi în lumea nouă, boabele ei fiind găsite într-o peşteră folosită ca depozit cu patru mii de ani în urmă. Este o plantă heliotropică, adică frunzele ei se rotesc după soare în timpul zilei, în timp ce noaptea adoptă o poziţie împăturită, de somn.
Nu se ştie exact cum şi când a început să fie sărbătorită fasolea. Unii sunt de părere că marchează data la care a decedat Gregor Mendel, călugăr austriac care a studiat boabele de mazăre pentru a-şi demonstra teoriile privind ereditatea. Gregor Mendel, care a murit în 6 ianuarie 1884, este considerat astăzi părintele geneticii moderne.
Alţii sunt însă de părere că ziua fasolei a fost inventată de o doamnă pe nume Paula Bowen, care a vrut să-şi onoreze astfel tatăl, fermier cultivator de fasole Pinto. A plasat sărbătoarea în luna ianuarie, care oricum este o lună aridă, fără prea multe lucruri de celebrat.
Astăzi, poate mai mult ca oricând de-a lungul istoriei, fasolea este considerată o sursă foarte importantă de proteine. O alegere sănătoasă pentru orice masă sau gustare, este o sursă excelentă de fibre solubile ce ajută digestia şi scad colesterolul, fiind tot odată foarte săracă în grăsimi. Există aproximativ 40000 de soiuri de fasole în lume, dar numai o parte foarte mică din acestea se cultivă pe scară largă.
Există câteva moduri pentru a sărbători Ziua Internaţională a Fasolei. Puteţi adăuga câteva boabe de fasole la o garnitură de legume pe care o consumaţi astăzi. Dacă vă ocupaţi cu grădinăritul, puteţi răsfoi câteva cataloage pentru a selecta boabele pe care le veţi planta la primăvară. Iar dacă sunteţi cititor, vă puteţi aminti de o poveste veche, despre Jack şi vrejul de fasole.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.