[FOTO] Turta dulce – povestea celui mai aromat desert al sărbătorilor de iarnă
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 ianuarie 2019, 06:00 / actualizat: 6 ianuarie 2019, 11:09
În fiecare iarnă, brutari şi cofetari din lumea întreagă transformă aluatul de turtă dulce după reţete care mai de care mai gustoase, spectaculoase şi amuzante, în steluţe argintii, inimioare, omuleţi veseli, căsuţe colorate, brăduţi şi cizmuliţe roşii, toate gata de savurat ori de dat cadou.
Turta dulce, care seduce printr-o mixtură de condimente specifice sezonului de iarnă – scorţişoară, ghimbir, cuişoare, nucşoară – este doar un biet aluat copt cu miere, mirodenii şi glazură, a cărui istorie merge înapoi în timp până în secolul al X-lea când călugărul armean Grigorie s-a retras în Franţa şi timp de 7 ani a preparat turtă dulce pentru creştinii francezi. În secolul al XI-lea, cavalerii templieri au descoperit în Orientul Mijlociu ghimbirul, condiment folosit apoi de brutarii din Evul Mediu, care coceau turta dulce în forme din lemn.
În secolul al XIII-lea emigranţii germani au adus turta dulce în Suedia, unde călugăriţele au început să o vândă ca remediu pentru digestie, dar şi ca decor de pus la ferestre.
În secolul al XV-lea, în Germania exista breasla producătorilor de turtă dulce, renumită pentru decoraţiunile cu vopsea de aur şi glazuri de diferite culori, dar mai ales pentru calitatea produselor, care erau atât de bune încât turta dulce se folosea şi ca modalitate de plată a taxelor şi impozitelor.
Dacă iniţial turta dulce era coaptă sub formă de inimioare şi îngeri, în secolul al XV-lea s-au inventat figurinele, servite pentru prima dată la curtea reginei Elisabeta I a Angliei la mesele cu oaspeţi de seamă. Apoi, la începutul anilor 1800, în Germania a apărut tradiţia de a face căsuţe din turtă dulce mai ales în zilele sărbătorilor de iarnă, brutarii fiind inspiraţi de basmul Fraţilor Grimm, Hansel şi Gretel. În Europa, turta dulce a reprezentat o importantă formă de artă populară, modelată în formă de inimi, steluţe, soldaţi, copii, călăreţi, trompete, săbii, pistoale şi animale. Era consumată iniţial înmuiată în alcool, în zilele geroase.
Turta dulce a fost şi sursă de inspiraţie pentru cei care au dorit să intre în Cartea Recordurilor. Astfel, cea mai mare casă din turtă dulce a fost realizată în 2013, în Texas, de către un grup de studenţi care au vrut să strângă în acest mod fonduri pentru un spital. Casa avea o suprafaţă de 234 metri pătraţi, iar pentru ridicarea ei a fost nevoie de 820 kg de unt, 7200 de ouă, 3300 kg de făină şi 1327 kg de zahăr brun, ingrediente care au nu mai puţin de 35.8 milioane de calorii! Tot un american deţine recordul la cel mai mare oraş din turtă dulce, format din 135 de case, 22 de clădiri comerciale, precum şi tramvaie sau un tren.
Anca Mureşan Bota/ Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.