2019 – Anul Cărții în România
Articol editat de Andrei Cretoiu, 7 ianuarie 2019, 17:35
2019 a fost declarat Anul Cărții în țara noastră, an în care va fi lansat şi programul național „România Citește”.
Acesta se va desfăşura în cadrul şcolilor şi presupune organizarea de întâlniri săptămânale ale elevilor cu voluntari – părinţi, personalităţi publice, jurnalişti – care vor citi fragmente din opere literare în scopul încurajării lecturii.
Invitată în această dimineaţă la Radio Cluj, directoarea Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj, Sorina Stanca, cu primele activităţi ale acestei campanii:
Așteptăm să existe și un motto național, în afară de ”România citește” sau o identitate vizuală pentru acest program, dar până una-alta nu ne-am lăsat împinși de la spate ci ne-am gândit să începem anul cu Ziua cititului împreună – va fi de 1 februarie. Biblioteca noastră organizează din 2014 un concurs național de lectură ”Bătălia cărților”, în care noi am antrenat și biblioteci județene din țară, anul trecut au fost în jur de 18 biblioteci partenere cu noi. Noi suntem în parteneriat de foarte multă vreme cu Uniunea Scriitorilor, împreună cu care organizăm anual Ziua internațională a cărții pentru copii, în 2 aprilie și anul acesta vrem să facem o ediție specială datorată acestei sărbători care va fi permanenete pentru anul 2019, Anul Cărții. (Sorina Stanca, directoarea Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj)
La nivel național se dorește dublarea consumului de carte până anul viitor, dat fiind faptul că în Uniunea Europeană, România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte piaţa de carte.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.