Udatul Ionilor
Articol editat de cristina.rusu, 7 ianuarie 2019, 14:20
Articol editat de cristina.rusu, 7 ianuarie 2019, 14:20
Udatul Ionilor este obiceiul cu care Tălmăcelul și locuitorii lui se identifică.
Vechimea acestui obicei din Mărginimea Sibiului nu poate fi stabilită cu exactitate. Sunt oameni care povestesc că obiceiul ar fi strâns legat de Marea Unire de la 1918, alții spun că ar fi legat de construirea bisericii din sat, în secolul al XVIII-lea.
De la cel mai mic până la cel mai mare, localnicii se adună și fac pregătirile pentru Udatul Ionilor chiar și câteva săptămâni înainte evenimentului.
„Noi punem zestrea băiatului și a fetei care sunt lucrate de mamă, după care este fața de masă, lansetă făcută de tineret, păpuși frumoase numite căpețeani și împodobim frumos cu sorcovă, busuioc despre care se spune că aduce noroc.”
„Căpețanul este foarte greu de făcut, motiv pentru care se pregătește cu două săptămâni înaintea evenimentului. Acesta este compus din sorcovă și maci (care și ei sunt foarte greu de realizat) Se strâng fetele, băieții și mamele acestora. Mamele se ocupă mai mult de pregătiri, iar tinerele învață de la acestea.”
Costumele tradiționale sunt pregătite cu mare atenție, iar Ionii sunt îmbrăcați în dimineața sărbătorii și primesc și câteva boabe la purtător împotriva deochiului.
„Costumele tradiționale ale băieților sunt compuse dintr-o cămașă cusută cu flori, fustă, șerpar, pantaloni din stofă. Ionii primesc trei boabe de tămâie, trei de grâu și trei de usturoi pentru deochi. De asemenea, costumele fetelor sunt alcătuite din ie cu ajururi frumoase cusute de mână de femei, fustă, șorțuri brodate, un batic pe cap, năframă și o vestă.”
Constantin Ioan Barbu, primarul localității Tălmaciu ne spune în continuare care este povestea din spatele acestei tradiții care se mai păstrează doar în Tălmăcel.
Semnificația este legată un pic probabil și de Bobotează, când știm cu toții de obiceiul de sfințire al apelor. Apariția cailor este de pe vremea Imperiului Austro-Ungar, la 18 decembrie, câțiva cetățeni din satul Tălmăcel au participat la Marea Unire. Aceștia au venit de la Alba Iulia până la Tălmaciu cu trenul iar acolo au fost așteptați cu caii de alți locuitori ai satului. Pentru că nu au putut sărbători acest eveniment al unirii, fiind post, au amânat sărbătorirea până în data de 7 ianuarie, cuplându-l cu Udatul Ionilor. Apa este un element de purificare a noastră. (Constantin Ioan Barbu)
După ce toate etapele ritualului sunt atinse, Ionii sunt în sfârșit pregătiți să fie luați pe sus și udați cu apa rece ca gheața a râului Tălmăcel.
Obiceiul Udatul Ionilor se respectă cu sfințenie la Tălmăcel de mai bine de 100 de ani.
Foto: Marius Iuliu Neamțiu
Laura Nițu
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.