Ascultă Radio România Cluj Live

Calendarul competițiilor sportive în anul 2019

Calendarul competițiilor sportive în anul 2019

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 ianuarie 2019, 18:11 / actualizat: 17 ianuarie 2019, 10:58

Anul 2019 se anunță bogat în evenimente sportive și dacă în 2018 am avut parte de un Campionat Mondial de fotbal, în acest an avem preliminariile pentru Campionatul European din 2020, unde elevii lui Cosmin Contra vor încerca să se califice la turneul final organizat și în țara noastră.

De asemenea, va avea loc și Campionatul Mondial de handbal feminin, unde România e calificată direct în timp ce vara ne va aduce Campionatul European de fotbal sub 21 de ani, unde elevii lui Mirel Rădoi visează să ajungă în semifinale.
Dar să o luăm metodic dar mai ales calendaristic:

Luna ianuarie debutează joi cu Campionatul Mondial de handbal masculin, care se va desfășura în Danemarca și Germania până în 27 ianuarie.
24 de echipe vor lua startul în această a 26-a ediție la care România însă din nou nu va fi prezentă.
În ziua de 14 a acestei luni va debuta openul Australiei, turneul de Grand-Slam de la Melbourne, unde sperăm ca Simona Halep să câștige finala programată în 27 ianuarie. Este a 107-a ediție, precedenta fiind adjudecată de elvețianul Roger Federer, respectiv de daneza Caroline Wozniacki și în care Simona Halep a jucat finala.

Luna februarie debutează chiar în prima sa zi cu meciuri din etapa a 22-a a Ligii întâi la fotbal care va programa printre altele întâlnirile Gaz Metan Mediaș – Astra Giurgiu și CFR 1907 – FC Hermannstadt, ce pot fi urmărite în direct și integral la Radio Cluj.

Tot în întâi februarie începe o nouă ediție a turneului celor 6 națiuni la rugby, pe parcursul lunii urmând a se disputa alte 3 runde.
Se vor relua de asemenea meciurile din cupele europene la fotbal în 12 și 13 ale lunii cu optimile Ligii Campionilor iar o zi mai târziu cu 16-imile Ligii Europa.

Iubitorii baschetului vor fi interesați cu siguranță în 17 februarie, de cea de-a 68-a ediție a NBA All Star Game, care va opune, potrivit tradiției, echipele din cele două conferințe, de Est și de Vest.
Nu în ultimul rând, ziua de 22 februarie va însemna și reluarea meciurilor din liga secundă de fotbal a României, cu Universitatea Cluj candidată certă la promovare și ale cărei partide de pe teren propriu vor fi de asemenea în direct la Radio Cluj.

Ziua de mărțișor înseamnă în acest an și debutul Campionatelor Europene de atletism în sală de la Glasgow iar apoi, pe parcursul lunii, vor continua meciurile din cupele europene la fotbal și se va încheia Turneului celor 6 națiuni la rugby.

Pasionații sporturilor cu motor vor avea două bucurii pentru că în 10 martie va avea loc marele premiu al Qatarului, prima etapă a Campionatului Mondial de motociclism viteză iar o săptămână mai târziu, în 17 martie pleacă la drum caravana Campionatului Mondial de Formula 1, cu prima cursă în Australia, pe circuitul de la Melbourne iar apoi în Bahrain.

Calendarul Formulei 1 cuprinde în acest an 21 de etape, din care 11 vor avea loc în Europa finalul urmând să aibă loc pe 1 decembrie la Abu Dhabi.
Cele mai importante noutăți sunt transferul australianului Daniel Ricciardo de la Red Bull la Renault și al finlandezului Kimi Raikkonen care a plecat de la Ferrari și va concura pentru Sauber.

Din 10 aprilie vom urmări cu interes, chiar dacă nu cu speranțele obișnuite, Campionatele Europene de gimnastică artistică de la Szczecin în Polonia. Nădăjduim într-un reviriment mai ales la nivelul echipei feminine și la rezultate superioare în concursul masculin unde Marian Drăgulescu pare a fi din nou cel mai îndreptățit să acceadă la o medalie.
Nu trebuie să uităm că tot în luna păcălelilor Liga Campionilor ajunge în faza semifinalelor iar Liga Europa în cea a sferturilor. Fără glumă.

Luna mai debutează cu prima etapă a competiției atletice Diamond League desfășurată la Doha pentru ca în sfârșitul de săptămână 11-12 să urmărim cu atenție Turneul Final de 4 al Ligii Campionilor la handbal feminin. Ne dorim ca reprezentanta noastră CSM București să fie prezentă la Budapesta dar calificarea va fi dificilă după accidentarea Cristinei Neagu.

O săptămână mai târziu băieții vor disputa la rândul lor Final Four-ul Ligii Campionilor la handbal simultan cu disputarea ultimelor etape ale campionatelor de fotbal din Franța și Germania, finala Cupei Angliei, ultimul act al Ligii Campionilor la fotbal feminin și al celei de volei feminin. Din păcate, Alba Blaj, finalista de anul trecut a ieșit prematur din competiție iar campioana CSM București nu a făcut nici ea față rigorilor unei astfel de întreceri.

Cel târziu la mijlocul lunii mai vom afla câștigătoarea Ligii întâi la fotbal odată cu ultima etapă a fazei Play-Off și în 26 ale lunii, simultan cu încheierea campionatelor din Spania și Italia ne concentrăm din nou la tenis pentru că începe turneul de la Roland Garros a cărui ediție precedentă a fost câștigată de Simona Halep.
În fine, miercuri 29 mai este ziua în care se va desfășura la Baku finala Ligii Europa.

Luna iunie de deschide cu cel mai așteptat eveniment fotbalistic la nivel de club și anume finala Ligii Campionilor la fotbal de la Madrid dar și cu ultima etapă a play-out-ului campionatului intern care va decide retrogradatele sezonului curent. Și dacă mai era nevoie de tensiune sportivă tot în acest debut de lună este programată și etapa a 38-a, ultima a ligii secunde la fotbal în urma căreia vom cunoaște echipele ce vor promova pe prima scenă.

În perioada 16-30 iunie, Italia și San Marino găzduiesc a 22-a ediție a Campionatului European de Fotbal rezervat echipelor de tineret, la care participă și România. Naționala antrenată de Mirel Rădoi va juca în grupa C, cu Anglia, Franța și Croația. „Tricolorii” mici vor debuta pe 18 iunie, împotriva Croației, la Serravalle, în San Marino.

Tot în iunie avem în meniu Final Four-ul Ligii Națiunilor la fotbal din Portugalia semifinalele urmând a programa meciurile Portugalia – Elveția și Olanda – Anglia, apoi a 32-a ediție a Cupei Africii pe națiuni găzduită de Camerun și Copa America ce se va desfășura anul acesta în Brazilia.

Pasionații sporturilor cu motor vor dormi puțin în noaptea de 15 spre 16 iunie când va avea loc celebra cursă de 24 de ore de la Le Mans urmând ca imediat după aceea să ne îndreptăm speranțele pentru victorii românești spre Campionatele Europene de scrimă de la Dusseldorf.
Luna sportivă iunie se încheie cu Campionatul European de baschet feminin unde România nu a reușit, din nou, să se califice.

Luna iulie se deschide cu marele turneu de tenis de la Wimbledon, ajuns la ediția cu numărul 133. Din 2019, la turneul londonez se va juca tie-break inclusiv în setul decisiv.
Campionatele Mondiale de înot în bazin olimpic din Coreea de Sud ne vor interesa în special prin participarea tânărului Robert Glință ale cărui performanțe de până acum ne dau speranțe chiar pentru o medalie.
Turneul feminin de tenis de la București, Campionatele Mondiale de scrimă de la Budapesta și Marile Premii ale Marii Britanii și Germaniei completează o lună sportivă de vară în care concediile sunt la ordine a zilei.

August debutează cu marele premiu al Ungariei la formula 1, cel mai aproape de noi din punct de vedere geografic iar apoi, în ziua de 14 ne vom delecta cu fotbal de calitate la Supercupa Europei
Din 25 august ne vom împărți atenția spre Campionatele Mondiale de canotaj de la Linz, în Austria, Campionatele Mondiale de judo de la Tokyo și Turneul US Open de la New York participările românești la fiecare dintre aceste competiții fiind în măsură să ne aducă bucurii.

Prima lună de toamnă calendaristică se deschide din punct de vedere sportiv cu Campionatele Europene pe echipe la tenis de masă de unde așteptăm o performanță frumoasă a reprezentanților și reprezentantelor noastre dar și cu Campionatul Mondial de baschet masculin. România nu va fi prezentă la acest mare eveniment dar iubitorii baschetului au destule motive să urmărească jocurile din China.

Campionatul European de volei masculin programează turneul final în perioada 13-29 septembrie, în: Belgia, Franța, Olanda și Slovenia. Va fi prima ediție cu 24 de echipe participante, între care se află și România.
20 septembrie este marea zi a debutului Cupei Mondiale de rugby din Japonia, competiție de la care România lipsește pentru prima oară în istoria acesteia
Cu tot regretul pentru modul în care s-a ratat această calificare vom urmări cu mare plăcere disputa dintre reprezentantele celor cele două emisfere, de nord și de sud cu Noua Zeelandă din nou mare favorită la câștigarea trofeului.

În fine, în perioada 28 septembrie – 6 octombrie va avea loc, la Doha (Qatar), Campionatul Mondial de Atletism la care vom privi cu nostalgia vremurilor în care reprezentanții noștri se întorceau cu medalii de la astfel de competiții.

Începutul lunii octombrie se identifică cu Campionatele Mondiale de gimnastică de la Stuttgart unde din nou vom spera să revedem înflorind școala românească ce a produs atâtea sportive și atâția sportivi de aur.

Marele premiu al Japoniei la Formula 1 de la Suzuka ar putea fi considerată doar încă o etapă în marele circ dar frumusețea circuitului nipon face această deosebită.

Sfârșitul lunii aduce în prim plan primul Turneu al Campioanelor la tenis care se va desfășura la Shenzhen după ce edițiile precedente au fost găzduite de Singapore. De prisos să mai spunem că ne dorim ca Simona Halep să fie din nou steaua strălucitoare a competiției pe care, de această dată, să o și câștige.

În primul sfârșit de săptămână din noiembrie Formula 1 trece Oceanul Pacific și poposește pe tărâm american în Austin Texas continuând încercarea de a penetra piața din Statele Unite mai ales că este al doilea sezon în care competiția este proprietatea firmei Liberty Media din Statele Unite.

Ce frumos ar fi ca, în urma unui an strălucit, Marius Copil să fie prezent între 10 și 17 noiembrie la Londra participând la Turneul Campionilor la tenis! Merită să ne punem speranțele în Marius care a urcat la sfârșitul lui 2018 până pe locul 60 mondial.
Deodată cu sfârșitul Turneului Campionilor la tenis va veni și finalul Campionatului Mondial de motociclism viteză cu ultima etapă, cea spaniolă de la Valencia.

În 19 noiembrie începe prima ediție a Cupei Davis în noua sa formulă, contestată de mulți și de la startul căreia ar putea lipsi piesele importante ale tenisului mondial. Rămâne de văzut dacă noul format va însemna un succes sau nu, interesantă fiind însă și alegerea Madridului ca primă gazdă a acestuia.

Între 30 noiembrie și 15 decembrie, Japonia găzduiește a 24-a ediție a Campionatului Mondial de handbal feminin, la care și-a asigurat deja prezența naționala României, în urma locului 4 pe care l-a ocupat la recent încheiatul Campionat European desfășurat în Franța.
Ultima etapă din Campionatul Mondial de Formula 1 de pe circuitul Yas Marina din Abu Dhabi va însemna și ultima mare competiție din 2019 și se va desfășura chiar de ziua națională a României.

Și fotbalul? Vă veți întreba! Ei bine, fotbalul nostru cel de toate zilele va continua să fie prezent în viața sportivă a românilor. Atâta doar că, din punct de vedere calendaristic încă nu știm cum va fi el aranjat.
Ce e sigur este că în vară vor începe noile campionate, speranțele noastre îndreptându-se spre prezența echipei Universitatea Cluj în Liga întâi dar și spre succesul celorlalte echipe din Transilvania în competițiile în care sunt angrenate.

Și încă un element important: 1919 este anul Centenarului celui mai mare și prestigios club sportiv studențesc: Universitatea Cluj. De-a lungul celor 12 luni vor avea loc manifestări sportive, culturale și sociale care să marcheze cei 100 de ani de sport studențesc la Cluj-Napoca.

Sportivii tuturor entităților care activează în culorile alb-negru au motivații suplimentare pentru a obține performanțe de prestigiu iar suporterii sunt convins că se vor aduna sub simbolul U 100 și vor participa la manifestările de pe parcursul anului, manifestări la care Radio Cluj este partener media.

Ne dorim, prieteni ca 2019 să fie anul în care sportul românesc să renască iar suporterii să se întoarcă pe stadioane. Nu va fi ușor dar ceea ce putem să vă asigurăm este că Radio Cluj va fi, ca și până acum, oglinda fidelă a celor care se întâmplă în Transilvania și nu numai.

 

IANUARIE

5-6 – sărituri cu schiurile: Turneul celor Patru Trambuline, la Bischofshofen (Austria)
6-12 – tenis: turneele ATP de la Sydney şi Auckland, WTA de la Hobart şi Sydney
6-17 – auto-moto: Raliul raid Dakar (Peru)
10-27 – handbal masculin: Campionatul Mondial, în Germania şi Danemarca
14-27 – tenis: turneul Australian Open (Melbourne)
21-27 – patinaj artistic: Campionatele Europene, la Minsk
24-27 – auto – WRC: Raliul Monte Carlo, prima etapă a Campionatului Mondial de raliuri
28-3 februarie – tenis: turneele WTA de la Sankt Petersburg şi Hua Hin (Thailanda)
31-10 februarie – schi acrobatic şi snowboard: Campionatele Mondiale, la Park City (SUA)

FEBRUARIE

1 – fotbal: finala Cupei Asiei pe Naţiuni, la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite)
1-2 – rugby: prima etapă a Turneului celor Şase Naţiuni: Franţa – Ţara Galilor, Scoţia – Italia, Irlanda – Anglia
3 – fotbal american: Superbowl-ul, la Atlanta (SUA)
4-10 – tenis: turneele ATP de la Cordoba (Argentina), Montpellier şi Sofia
5-17 – schi alpin: Campionatele Mondiale, la Aare (Suedia)
7 – fotbal: alegerile pentru funcţia de preşedinte al UEFA, la Congresul de la Roma
9-10 – rugby: etapa a doua a Turneului celor Şase Naţiuni: Scoţia – Irlanda, Italia – Ţara Galilor, Anglia – Franţa
11-17 – tenis: turneul WTA de la Doha, turneele ATP de la Rotterdam, Buenos Aires şi New York
12-13 – fotbal: turul optimilor Ligii Campionilor europeni
14 – fotbal: prima manşă a şaisprezecimilor de finală ale Europa League
17 – baschet: All-Star Game NBA, la Charlotte (SUA)
17-24 februarie: turneele WTA de la Dubai, Budapesta şi turneele ATP de la Rio de Janeiro, Marsilia şi Delray Beach
19-20 – fotbal: turul optimilor Ligii Campionilor europeni
19-03 martie – schi nordic: Campionatele Mondiale, la Seefeld (Austria)
21 – fotbal: returul şaisprezecimilor de finală ale Europa League
23-24 – rugby: etapa a treia a Turneului celor Şase Naţiuni: Franţa – Scoţia, Ţara Galilor – Anglia, Italia – Irlanda
25-3 martie: turneele ATP de la Dubai, Acapulco şi Sao Paulo, WTA de la Acapulco
25-10 martie – bob şi skeleton: Campionatele Mondiale, la Whistler (Canada)
27-3 martie – ciclism: Campionatele Mondiale pe pistă, la Pruszkow (Polonia)
28-10 martie – biatlon: Campionatele Mondiale, la Ostersund (Suedia)

MARTIE

1-3 – atletism: Campionatele Europene în sală, la Glasgow (Scoţia)
5-6 – fotbal: returul optimilor Ligii Campionilor europeni
6-17 – tenis: turneele ATP şi WTA de la Indian Wells (SUA)
7 – fotbal: turul optimilor Europa League
9-10 – rugby: etapa a patra a Turneului celor Şase Naţiuni: Scoţia – Ţara Galilor, Anglia – Italia, Irlanda – Franţa
10 – Moto GP: Grand Prix-ul Qatarului (Losail), prima etapă a Campionatului Mondial de motociclism viteză
10-17 – ciclism: cursa Paris-Nisa
13-17 – schi alpin: finalele Cupei Mondiale masculin/feminin, la Soldeu (Andorra)
13-19 – ciclism: Tirreno-Adriatico (Italia)
12-13 – fotbal: returul optimilor de finală ale Ligii Campionilor
14 – fotbal: returul optimilor de finală ale Europa League
16 – rugby: etapa a cincea a Turneului celor Şase Naţiuni: Italia – Franţa, Ţara Galilor – Irlanda, Anglia – Scoţia
17 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Australiei (Melbourne), prima etapă a Campionatului Mondial
18-24 – patinaj artistic: Campionatele Mondiale, la Saitama (Japonia)
18-31 – tenis: turneele ATP şi WTA de la Miami (SUA)
23 – ciclism: cursa Milano-Sanremo (Italia)
31 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Bahrainului (Sakhir)
31 – ciclism: cursa Gand-Wevelgem (Belgia)

APRILIE

1-7 – tenis: turneele WTA de la Monterrey şi Chaleston
7 – ciclism: Turul Flandrei (Belgia)
8-14 – tenis: turneele ATP de la Houston şi Marrakech, turneele WTA de la Bogota şi Lugano
9-10 – fotbal: turul sferturilor de finală ale Ligii Campionilor
10-14 – gimnastică artistică: Campionatele Europene, la Szczecin (Polonia)
11 – fotbal: turul sferturilor de finală ale Europa League
12-14 aprilie – baschet: turneul Final Four al Euroligii feminine
14 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Chinei (Shanghai)
14 – ciclism: Paris-Roubaix (Franţa)
14-21 – tenis: turneul Masters 1.000 ATP de la Monte Carlo
16-17 – fotbal: returul sferturilor de finală ale Ligii Campionilor
18 – fotbal: returul sferturilor de finală ale Europa League
21 – ciclism: Amstel Gold Race (Olanda)
22-28 – tenis: turneele WTA de la Istanbul şi Stuttgart, ATP de la Barcelona şi Budapesta
24 – ciclism: Săgeata Valonă (Belgia)
28 – auto- Formula 1: Grand Prix-ul Azerbaidjanului (Baku)
28 – ciclism: Liege-Bastogne-Liege (Belgia)
29-5 mai – tenis: turneele ATP de la Munchen şi Estoril, WTA de la Praga şi Rabat
30-1 mai – fotbal: turul semifinalelor Ligii Campionilor
30-5 mai – ciclism: Turul Romandiei (Elveţia)

MAI

2 – fotbal: turul semifinalelor Europa League
3 – atletism: Diamond League, prima etapă, la Doha
4-12 – tenis: turneele ATP şi WTA de la Madrid
7-8 – fotbal: returul semifinalelor Ligii Campionilor
9 – fotbal: returul semifinalelor Europa League
10 – rugby: finala Cupei Challenge, la Newcastle (Anglia)
11 – rugby: finala Champions Cup, la Newcastle (Anglia)
11-2 iunie – ciclism: Turul Italiei
11-12 – handbal: turneul Final Four al Ligii Campionilor la feminin, la Budapesta
12 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Spaniei (Barcelona)
12 – fotbal: ultima etapă a campionatului Angliei
13-19 – tenis: turneele ATP şi WTA de la Roma
17-19 – baschet: turneul Final Four al Euroligii masculine, la Vitoria (Spania)
18 – fotbal: ultimele etape din campionatele Franţei şi Germaniei
18 – fotbal: finala Cupei Angliei, la Londra
18 – fotbal: finala Ligii Campionilor la feminin, la Budapesta (Ungaria)
18 – volei: finala Ligii Campionilor la feminin
19 – Moto GP: Grand Prix-ul Franţei (Le Mans)
19 – volei: finala Ligii Campionilor la masculin
19-25 mai: turneele ATP de la Geneva şi Lyon, WTA de la Strasbourg şi Nurnberg
26 – auto – Formula 1: Grand Prix de la Monaco
26 – fotbal: ultima etapă în campionatele Spaniei şi Italiei
26 – IndyCar: a 103-a ediţie a Cursei de 500 de mile de la Indianapolis (SUA)
26-9 iunie – tenis: turneul de la Roland Garros (Paris)
29 – fotbal: finala Europa League, la Baku

IUNIE

1 – fotbal: finala Ligii Campionilor, la Madrid
1-2 – handbal: turneul Final Four al Ligii Campionilor la masculin, la Koln
5 – fotbal: alegeri pentru funcţia de preşedinte al FIFA, la al 69-lea Congres, de la Paris
5-9 – fotbal: turneul Final Four al Ligii Naţiunilor (Portugalia)
7-30 – fotbal: Cupa Africii pe Naţiuni
7-7 iulie – fotbal: Cupa Mondială feminină, în Franţa
9 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Canadei (Montreal)
9-16 – ciclism: Criterium du Dauphine (Franţa)
10-16 – tir cu arcul: Campionatele Mondiale, la s-Hertogenbosch (Olanda)
10-16 – tenis: turneele ATP de la Stuttgart, s-Hertogenbosch, WTA de la s-Hertogenbosch şi Nottingham
14-7 iulie – fotbal: Copa America, în Brazilia
14-7 iulie – fotbal: Gold Cup, în SUA
15-16 – auto/WEC: Cursa de 24 de ore de la Le Mans (Franţa)
15-23 – ciclism: Turul Elveţiei
16-30 – fotbal: Campionatul European Under-21, în Italia şi San Marino
17-22 – scrimă: Campionatele Europene, la Dusseldorf (Germania)
17-23 – tenis: turneele WTA de la Mallorca şi Birmingham, ATP de la Londra şi Halle
21-30: Jocurile Europene, la Minsk (Belarus)
23 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Franţei (Le Castellet)
23-24: A 134-a sesiune a CIO, la Lausanne (Elveţia): alegerea gazdei Jocurilor Olimpice de iarnă din 2026
23-29 – tenis: turneele ATP de la Antalya şi Eastbourne, WTA de la Eastbourne
27-7 iulie – baschet: Campionatul European feminin, în Letonia şi Serbia
30 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Austriei (Spielberg)

IULIE

1-14 – tenis: turneul de la Wimbledon
6-28 – ciclism: Turul Franţei
8-14 – tenis: turneul WTA de la Bastad
10-14 – volei: turneul Final Six al Ligii Naţiunilor la masculin, în SUA
12 – atletism: Diamond League – Monaco
12-28 – înot: Campionatele Mondiale în bazin olimpic, la Gwangju (Coreea de Sud)
14 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Marii Britanii (Silverstone)
15-21 – tenis: turneele WTA de la Bucureşti, Gstaad, ATP la Umag, Newport şi Bastad
15-23 – scrimă: Campionatele Mondiale, la Budapesta (Ungaria)
22-28 – tenis: turneele ATP de la Gstaad şi Atlanta, WTA la Moscova şi Palermo
27 – fotbal: Trofeul Campionilor – Supercupa Franţei, la Shenzhen (China)
28 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Germaniei (Hockenheim)
28 – moto/EWC: Cursa de 8 ore de la Suzuka (Japonia), în încheierea Campionatului Mondial de anduranţă 2018-2019
29-4 august – tenis: turneul WTA de la San Jose, ATP de la Washington, Los Cabos şi Kitzbuehel

AUGUST

4 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Ungariei (Budapesta)
5-11 – tenis: turneul Masters 1.000 de la Montreal (Canada), WTA la Toronto
11-18 – tenis: turneele ATP şi WTA de la Cincinnati (SUA)
14 – fotbal: Supercupa Europei, la Istanbul
18-24 – tenis: turneul ATP de la Winston-Salem şi WTA de la New Haven
24-15 septembrie – ciclism: Turul Spaniei
25-1 septembrie – canotaj: Campionatele Mondiale, la Linz Ottensheim (Austria)
25-1 septembrie – judo: Campionatele Mondiale, la Tokyo
26-8 septembrie – tenis: US Open, la New York
28-1 septembrie – ciclism: Campionatele Mondiale mountain bike, la Mont-Sainte-Anne (Canada)
29 – atletism: Diamond League – primele finale, la Zurich
31-15 septembrie – baschet: Cupa Mondială masculină, în China

SEPTEMBRIE

1 – auto/WEC: Cursa de 4 ore de la Silverstone (Anglia), debutul Campionatului Mondial de anduranţă 2019-2020
1 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Belgiei (Spa-Francorchamps)
3-8 – tenis de masă: Campionatele Europene pe echipe, la Nantes (Franţa)
6 – atletism: Liga de Diamant – ultimele finale, la Bruxelles
7-21 – box: Campionatele Mondiale masculine, la Soci (Rusia)
8 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Italiei (Monza)
9-15 – tenis: turneele WTA de la Hiroshima, Quebec City, Nanchang
12-29 – volei: Campionatul European masculin, în Franţa, Belgia, Slovacia, Olanda
14-22 – lupte: Campionatele Mondiale, la Astana (Kazahstan)
16-22 – tenis: turneele ATP de la Sankt Petersburg, Metz, WTA de la Tokyo, Guangzhou, Seul
20-2 noiembrie – rugby: Cupa Mondială, în Japonia
22 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul de la Singapore
22 – auto – IndyCar: Grand Prix-ul de la Salinas (SUA), ultima etapă
22-28 – tenis: turneele WTA de la Wuhan şi Taşkent, Chengdu şi Zhuhai
22-29 – ciclism: Campionatele Mondiale pe şosea, în Yorkshire (Anglia)
28-6 octombrie – atletism: Campionatele Mondiale, la Doha
28-8 octombrie: turneul WTA de la Beijing
29 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Rusiei (Soci)
30-6 octombrie: turneele ATP de la Beijing şi Tokyo

OCTOBMBRIE

3-6 – auto – WRC: Raliul Marii Britanii
4-13 – gimnastică artistică: Campionatele Mondiale, la Stuttgart (Germania)
6-13 – tenis: turneul ATP Masters 1.000 de la Shanghai (China), turneele WTA de la Tianjin, Hong Kong şi Linz
12 – ciclism: Turul Lombardiei (Italia)
13 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Japoniei (Suzuka)
13-20 – tenis: turneele ATP de la Moscova, Antwerp şi Stockholm, WTA la Moscova şi Luxemburg
21-27 – tenis: WTA Elite Trophy Zhuhai, turneele ATP de la Viena şi Basel
27 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Mexicului (Ciudad de Mexico)
27-3 noiembrie – tenis: turneul ATP Masters 1.000 de la Paris Bercy, Turneul Campioanelor – Shenzhen

NOIEMBRIE

3 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Statelor Unite (Austin)
5-7: Conferinţă mondială asupra dopajului în sport, organizată de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), la Katowice (Polonia)
5-9 – tenis: Next Gen ATP Finals, la Milano
10-17 – tenis: Turneul Campionilor, la Londra
14-17 – auto – WRC: Raliul Australiei, ultima etapă a Campionatului Mondial de raliuri
17 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul Braziliei (Sao Paulo)
17 – Moto GP: Grand Prix-ul Valenciei (Spania), ultima etapă a Campionatului Mondial de motociclism viteză
19-24 – tenis: prima ediţie a Cupei Davis în noua sa formulă (Madrid)
30-15 decembrie – Handbal: Campionatul Mondial feminin, în Japonia

DECEMBRIE

1 – auto – Formula 1: Grand Prix-ul de la Abu Dhabi (Yas Marina), ultima etapă a Campionatului Mondial

 

Florin Pruteanu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Nou jucător la U Cluj!
Sport joi, 16 ianuarie 2025, 12:31

Nou jucător la U Cluj!

Mijlocașul Andrei Artean s-a transferat, miercuri, 15 ianuarie, de la CFR la Universitatea Cluj, liderul Superligii de fotbal.   Campion al...

Nou jucător la U Cluj!
Novak Djokovic, nou record de meciuri jucate la turnee de Grand Slam
Sport joi, 16 ianuarie 2025, 12:23

Novak Djokovic, nou record de meciuri jucate la turnee de Grand Slam

Novak Djokovic a stabilit un nou record de meciuri jucate la turneele de Grand Slam, după ce l-a învins, în turul secund al Australian Open, pe...

Novak Djokovic, nou record de meciuri jucate la turnee de Grand Slam
Jaqueline Cristian, în turul trei la Australian Open
Sport joi, 16 ianuarie 2025, 10:40

Jaqueline Cristian, în turul trei la Australian Open

Jaqueline Cristian s-a calificat, joi, 16 ianuarie, în turul trei la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului.   Aceasta a...

Jaqueline Cristian, în turul trei la Australian Open
Emanuel Gyenes, locul 26, în etapa a 10-a a Raliului Dakar
Sport joi, 16 ianuarie 2025, 09:48

Emanuel Gyenes, locul 26, în etapa a 10-a a Raliului Dakar

Emanuel Gyenes s-a clasat, miercuri, 15 ianuarie, pe locul 26, în etapa a 10-a a Raliului Dakar.   Desfăşurată pe o distanță de 640 de...

Emanuel Gyenes, locul 26, în etapa a 10-a a Raliului Dakar
Sport joi, 16 ianuarie 2025, 08:28

U-BT a câștigat la Veneția, în Grupa B din EuroCup

Baschetbaliștii de la U-BT Cluj s-au impus, aseară, cu scorul de 88-77, pe terenul formației Reyer Venezia, într-un meci din Grupa B a EuroCup....

U-BT a câștigat la Veneția, în Grupa B din EuroCup
Sport miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:24

Miercuri, zi de meci pentru U-BT Cluj în EuroCup

Baschetbaliștii de la U-BT Cluj întâlnesc miercuri, 15 ianuarie, în deplasare, formația Reyer Veneția.   Confruntarea va începe la 21:00...

Miercuri, zi de meci pentru U-BT Cluj în EuroCup
Sport miercuri, 15 ianuarie 2025, 11:19

Un mijlocaș de la UTA Arad va evolua pentru „U” Cluj

Mijlocașul slovac Andrej Fabry, aflat în ultimele șase luni de contract cu UTA Arad, a semnat cu Universitatea Cluj.   El se va alătura...

Un mijlocaș de la UTA Arad va evolua pentru „U” Cluj
Sport marți, 14 ianuarie 2025, 16:40

Mirel Dragoste a revenit la U-BT Cluj

Fundașul Mirel Dragoste a semnat cu U-BT Cluj. Născut la Cluj-Napoca, baschetbalistul se întoarce la formația clujeană după aproape 10 ani în...

Mirel Dragoste a revenit la U-BT Cluj